Naslovna > Srbija Danas > Hronika > Vladina komisija počela istraživanje pogibije gardista

Vladina komisija počela istraživanje pogibije gardista

Stručne službe vladine Komisije za ispitivanje okolnosti pod kojima su stradala dvojica gardista u kasarni na Topčideru, u oktobru 2004. godine, počele su sa prikupljanjem informacija i odbradom podataka, potvrdio je za Tanjug jedan od punomoćnika porodica stradalih mladića advokat Predrag Savić.

Komisiju, koja je formirana na inicijativu premijera Aleksandra Vučića, čine predstavnici Vojnobezbednosne agencije, Bezbednosno informativne agencije, Ministarstva unutrašnjih poslova, tužilaštva i Ministarstva odbrane, kao i punomoćnici porodica.

Prema rečima advokata Savića, Komisija radi inter-resosno tako što svaka služba obavlja svoj deo posla, odnosno ne održava formalne sastanke. On nije mogao da kaže da li je i koliko svedoka ispitano u okviru rada pomenutih službi, ali je naveo da ima saznanja da su prihvaćeni neki od njegovih predloga za ispitivanje svedoka i prikupljanje drugih materijalnih dokaza.

Do formiranja Komisije je došlo nakon 12 godina od smrti gardista posle sastanka premijera sa njihovim roditeljima, pa su u predkrivični postupak koji vodi Više tužilaštvo u Beogradu uključene službe bezbednosti i resorna ministarstva.

Predkrivični postupak protiv NN lica pokrenut je 2008. godine, nakon što je veštačenjem FBI-a stavljena tačka na višegodišnje špekulacije da li su gardisti ubijeni ili su se poubijali međusobno 5. oktobra 2004. godine – zaključak FBI je bio da su gardisti bili ubijeni, a ne da su se međusobno ubili.

Država Srbija je po nalogu Ustavnog suda porodicama isplatila po 5.000 evra zbog neefikasne i nedelotvrone istrage kakva je do sada vođena, uz nalog tužilaštvu da sprovede brzu i delotvornu istragu, koja će dovesti do razrešenja tog slučaja.

Odmah nakon pucnjave, Vojska je izdala saopštenje da je Milovanović pucao na Jakovljevića i zatim izvršio samoubistvo, a potom je vojno pravosuđe tvrdilo obrnuto – da je Jakovljević ubio Milovanovića i izvršio samoubistvo.

Zbog sumnje u profesionalnost rada vojnih pravosudnih organa, Savet ministara SCG i Vrhovni savet obrane formirali su nezavisnu komisiju, koja je došla do zaključka da je na gardiste pucala treća osoba.

Izveštaj nezavisne komisije 2008. godine su potvrdili i forenzičari američkog Federalnog istražnog biroa (FBI).

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno