Naslovna > Oko nas > Balkan > VMRO-DPMNE: U Makedoniji “počela realizacija Tiranske platforme”

VMRO-DPMNE: U Makedoniji “počela realizacija Tiranske platforme”

Stranka bivšeg makedonskog premijera Nikole Gruevskog VMRO-DPMNE tvrdi da je u Makedoniji “počela realizacija Tiranske platforme” i da “pristižu fakture za antidržavno i izdajničko ponašanje SDSM i njihovog predsednika Zorana Zaeva”.

“Taljat Džaferi je najavio da će ozvaničiti albanski jezik na celoj teritoriji, a Sobranje Republike Makedonije biće treći parlament u regionu u kojem će sednice biti vođene na albanskom jeziku”, izjavio je na današnjoj pres-konferenciji poslanik VMRO-DPMNE Dragan Danev.

On je naveo da je Džaferi kazao da će sednice voditi i na albanskom i na makedonskom jeziku.

“Time se Taljat Džaferi javno narugao u lice Zoranu Zaevu koji je sopsvteni narod vređao i ponižavao samo da bi nelegalno izabrao Taljata Džaferija za predsedavajućeg Sobranja”, rekao je Danev.

On je dodao da Zaev ćuti i oko postavljanja albanske zastave u kabinetu predsedavajućeg Sobranja.

“Taljat Džaferi je javno izjavio da nema nameru da ukloni albansku zastavu iz kabineta”, kazao je poslanik VMRO-DPMNE.

Poslanici vodeće stranke Albanaca u Makedoniji DUI su 27. aprila zajedno sa predstavnicima Socijademokratskog saveza Makedonije (SDSM) u Sobranju izabrali člana DUI Taljata Džaferija za novog predsedavajućeg parlamenta, nakon čega su demonstranti koji se tome protivi upali u Sobranje.

Džaferi je u međuvremenu preuzeo kabinet predsedavajućeg Sobranja, a lider SDSM Zoran Zaev zahteva od makedonskog predsednika Đorđa Ivanova da mu poveri mandat za formiranje vlade u kojoj bi bio i DUI.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno