Naslovna > Srbija Danas > Ekonomija > Vučić: Deset odsto veće plate u javnom sektoru pre kraja godine

Vučić: Deset odsto veće plate u javnom sektoru pre kraja godine

ODŽACI – Premijer Aleksandar Vučić danas je u Odžacima najavio da bi plate u javnom sektoru do kraja godine mogle biti povećane i za deset odsto.

“Ne govorimo više o dva, tri, pet odsto, biće, a nadam se da ćemo imati snage, pre kraja ove godine, možda i za neki mesec, povećanje plata u javnom sektoru za deset odsto. Takođe, povećaćemo minimalac, a očekujemo i povećanje plata u privatnom sektoru koji već lagano sustiže one u javnom sektoru”, rekao je Vučić.

Sve to, kako je naveo, uradili smo i moći ćemo da uradimo zahvaljujući ozbiljnosti programa koji smo sprovodili.

Nismo obmanjivali građane, radili smo teške stvari, ali smo time omogućili bolji život, zaključio je Vučić.

“Nije lako, ali smanjićemo dažbine na plate”

Nije laka odluka o smanjenju poreza na rad, ali će toga biti, ne mnogo, ali će biti, poručio Vučić.

On je, odgovarajući na pitanja novinara o smanjenju poreza i doprinosa na rad, rekao da će to biti možda jedan, dva odsto, ali da će svakako biti smanjenja, dok će na drugoj strani, ponovio je, plate u javnom sektoru biti povećane, možda već u septembru ili oktobru.

To sve omogućeno je dobrim finansijskim rezultatima, što podrazumeva, recimo, da je s jučerašnjim danom suficit u državnoj kasi bio 23 milijarde, umesto 80 milijardi deficita, kako je bilo projektovano.

“Pa vi izračunajte koliko je to poboljšanje”, poručio je premijer dodajući da se energetika “podigla”, rudarstvo takođe…

Prerađivačka se dalje podiže, građevinarstvo isto tako, nema problema samo ćemo da jurimo da pređemo tri odsto koliko je projekcija rasta MMF i verujem da ćemo to postići, naveo je Vučić, a onima “koji se raduju neuspesima” poručio je da to više govori o njima, “a ne o meni i divnim ljudima oko mene, i ovim radnicima ovde u Odžacima”.

Verujem da ćemo s Kinezima postići dogovor za Bor

Vučić je izrazio veliko zadovoljstvo što je kineski predsednik Si Đinping govorio o pomoći u rešavanju RTB Bor i avio-linije između Srbije i Kine, jer, kako je naveo, njegove reči, koje su iskazane i pred kineskim medijima, nikada nisu prazna slova.

On je novinarima u Odžacima kazao da veruje da će biti postignut dogovor u vezi s RTB Bor, da je razgovarao sa kineskim kompanijama, ali i firmama iz drugih zemalja, mada o detaljima ne može više da kaže.

Rekao je da je RTB Bor za nas važan, kao što je i petrohemijski kompleks.

S tim u vezi je konstatovao da MSK već funkcioniše bolje, i da je poslovao u prva četiri meseca bez gubitaka, te da očekuje i tu razrešenje problema.

Petrohemija, dodao je, ima 40 miliona evra na računu, ali je važno i tu nastaviti potragu za strateškim partnerom.

On je, odgovarajući na pitanje šta očekuje od dogovora postignutih u Kini, kazao da je to završetak projekta deonice autoputa Preljina-Požega, koja je važna za nas.

Ugovor bi trebalo da bude potpisan za mesec do tri meseca, a 1. marta iduće godine očekuje da krene izgradnja.

“Ljudi znaju da je to najteža deonica na Ibarskoj magistrali, na kojoj smo imali najveći broj smrtnih slučajeva, a dobiće se veća bezbednost i brža prohodnost”, rekao je Vučić.

Kazao je da u novembru kreću radovi na pruzi Beograd-Stara Pazova, tako da će voz čim napusti Batajnicu razviti brzinu od 200 kilometara na čas.

Za dve godine, prema njegovim rečima, između Novog Sada i Beograda ,vožnja će trajati 45 minuta, a istovremeno će se graditi i deonica Novi Sad Subotica, tako da ćemo za tri godine imati brzu prugu do Budimpešte.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno