Naslovna > Izbor Urednika > Vučić Haradinaju: Ne brineš me ti već ćutanje Evrope

Vučić Haradinaju: Ne brineš me ti već ćutanje Evrope

PRIŠTINA – Premijer i izabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da ga ne brinu “opasni ljudi”, poput Haradinaja, već ćutanje Evrope na ono što u poslednje vreme poručuju Albanci, a što se ne može drugačije razumeti nego kao pretnje “cepanjem” granica u rušenjem na Balkanu. Vučić je, u odgovoru na pitanje novinara o najnovijim pretnjama Ramuša Haradinaja njemu lično da se “ne kači s njim” i da se “ne igra sa Albancima”, rekao da te pretnje nisu zbog njega, već što vide “veću snagu, energiju i moć srpske države”, a što, primetio je, po nekima nije nikako smelo da se dogodi.

Rekao je da ni ne zna kako bi komentarisao takvu izjavu, koja je motivisana samo željom da Srbija ne bude snažnija.

Ako je pretnja, kaže, a Haradinaj mu poručuje da se ne kači i ne hvata u koštac sa njim, tipa “ne zna ko sam ja”, onda na to može da kaže da veoma dobro zna s kim ima posla.

Neki svedoci Haradinajevih zločina su se “obesili iz zasede”, jednog je udario auto u Podgorici, i tome slično, podsetio je Vučić i dodao da nije oduševljen ako je smisao tih poruka da ćuti o zločinima.

Vučić je podsetio da je pre tri godine rekao svojim političkim protivnicima da ih dobro poznaje i da stoga zna da treba da dođe neko mnogo bolji od njih, jer, ovako, neće ga pobediti.

“Ja ću sam otići kad budem video da ne daje rezultat ono što radim za Srbiju”, rekao je Vučić.

Podsetio je da od početka vodi odgovornu politiku mira i stabilnosti, ali i poštovanja građana Srbije.

“Nisam se igrao sa Albancima, naprotiv, pružao sam im ruku, ali nikad neću zločincima i silovateljima i onima koji misle da će njihovi zločini ostati sakriveni”, poručio je Vučić.

On je istakao da ga ne brinu evidentno opasni ljudi, među njima i Haradinaj, već to što svi u Evropi ćute na ono što takvi govore i rade, kao što su danas, kaže, lagali u Briselu o nekakvoj vojnoj bazi u Nišu.

Sve to, dodao je, praćeno je širokim, ali ne i mnogoljudnim, frontom u Srbiji, onih koji kažu da ništa nikad nije dobro, šta god da je urađeno i postignuto, osim što je jasno da oni žele da budu na vlasti, a nečije gazde i nalogodavci – da budu zadovoljni.

Šta je sa idejama o Velikoj Albaniji, zapitao je, šta sa izjavama da ne može Zajednica srpskih opština da bude “produžena ruka Beograda”, kao što neki danas izjavljuju?

“Ko ste vi da to kažete? To piše u Briselskom sporazumu šta je Zajednica srpskih opština”, primetio je premijer.

Kažu mu, dodaje, da bi mogao da se vidi sa Tačijem, a on će se videti i s njim i s bilo kim, ali problem nije u tome:

“Problem je izgleda što ja suviše ozbiljno shvatam Ustav Srbije na koji sam se zakleo”, rekao je.

Pozvao se na medijske izveštaje da se Boris Tadić dogovorio da Ganić ne bude izručen Srbiji, pitao je i Ivicu Dačića za to, postoje i neke poruke u vezi s tim i zapitao – pa kako ste to vi štitili Ustav i zakone?

“Je l moja krivica to što ne dam da se povuku poternice za zločincima i silovateljima, niti to što neću da se dogovaram kao oni što su sa Ganićem”, zapitao je.

U kakvoj smo mi to zemlji živeli, zapitao je i poručio da on nijednoj stranoj zemlji ili službi neće da odgovara, niti odgovara, već samo građanima Srbije.

Nećemo moliti za otvaranje poglavlja, niti pretiti rušenjem i cepanjem granica

Vučić je dodao da će Srbija ostati na evropskom putu, da će raditi na unapređenju našeg društva, ali da nikoga nećemo moliti za otvaranje poglavlja, niti pretiti rušenjem i cepanjem granica “kao Albanci što su radili” da bismo nešto dobili zauzvrat.

Premijer je istakao da u svim zemljama postoje demonstracije i protesti, ali da jedino u Srbiji nema ograničenja o mestu i vremenu, da nema policajaca, mada je, kako kaže, na našim ulicama ubedljivo najmanje ljudi, i da su ti demokratski principi i vrednosti oni na kojima Srbija radi.Vučić je, odgovarajući na pitanje novinara da li u junu očekuje otvaranje novih poglavlja, rekao da je naše da radimo naš posao i da veruje u budućnost Srbije.

“A, da li će da otvaraju poglavlja, to ih nikada nisam molio. Ako oni to žele, žele, ako ne žele, ne moraju to da učine. Mi da cepamo granice, rušimo na Balkanu, kao Albanci što su radili, ako im ne daju vize, da ujedinjuju Kosovo i Albaniju, pa malo Makedonija, malo jug Srbije… I sve to slušate i trpite, i onda vam dođe sa ‘nemoj da se kačiš sa mnom'”, zaključio je Vučić.

Haradinaj Vučiću: Ne igraj se s Albancima

Haradinaj je po povratku iz Francuske čije vlasti su prošle nedelje odbile da ga izruče Srbiji radi suđenja za ratne zločine, uputio je Vučiću poruku da se “ne igra sa Albancima”, prenosi danas kosovski list “Gazeta Ekspres”.

Haradinaj, koji je sada lider Alijanse za budućnost Kosova (AAK), rekao je u televizijskoj emisiji “Komiteti” u produkciji prištinskog “Ekspresa” da Vučić Albance vidi kao “meke neprijatelje” i da je napravio loš izbor kada je odlučio da se “uhvati u koštac s njim”.

“Vučić bi trebalo da shvati da sam ja jedan od onih koji nikada ne odustaju u borbi, ni jedan jedini dan. A moja poruka Vučiću i ostalima glasi da bi trebalo da prestanu da se igraju s Albancima”, rekao je Haradinaj.

On tvrdi da Vučić nije izuzetak u odnosu na druge lidere u regionu Balkana i da je “veoma slab političar, koji nije uspeo da poboljša ekonomsku situaciju u Srbiji, dok Vlada Srbije uzima zajmove da bi isplatila penzije”.

Haradinaj tvrdi i da “Vučić nema hrabrosti da prkosi Hrvatima, koji su mu jasno stavili do znanja gde mu je mesto”.

“Ostao je bez ijednog potencijalnog neprijatelja koga bi smeo da zaluđuje, pa pokušava da se igra sa Albancima. Izabrao je da se poigra sa mnom, ali je napravio loš izbor”, poručuje Haradinaj.

On je, u istoj emisiji, komentarisao Vučićevu izjavu da su ga francuske vlasti oslobodile zato što će postati potpredsednik vlade, a predsednik Demokratske partije Kosova (PDK) Kadri Veselji premijer, navodi “Gazeta Ekspres”.

Haradinaj je, s tim u vezi, rekao da nema planove o potencijalnoj koaliciji sa PDK i da poštuje odluku naroda o formiranju buduće vlade.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno