Naslovna > Srbija Danas > Politika > Vučić: Neće biti Velike Albanije

Vučić: Neće biti Velike Albanije

BEOGRAD – Premijer i izabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da građani Srbije ne treba da brinu zbog izjava Ramuša Haradinaja, jer, istakao je, neće biti nikakve velike Albanije.

On je, mimo toga, primetio da Haradinajeve izjave, poput najnovije da Vašington treba da reši stvari između Beograda i Prištine, ako Brisel ne može, vidi kao deo usaglašene politike čiji je Haradinaj “proteže”.

Vučić je u obraćanju novinarima u Pekingu, upitan da prokomentariše tu izjavu Haradinaja, rekao da je ne posmatra kao izjavu jednog od lidera na političkoj sceni Prištine.

“Rekao bih da je reč o usaglašenoj politici svih, samo su našli svog ‘protežea’, Haradinaja, koji to treba da izgovara”, rekao je Vučić.

On je dodao da očigledno postoje “određene ideje i planovi i prikriveno saglasje sa delom međunarodne zajednice”.

“Ja razumem i njihovu nervozu i zašto to moraju da ponavljaju svaki dan, razumem i da im se žuri, ali građani Srbije ne treba da brinu, neće oni da naprave nikakvu Veliku Albaniju. A ja da im pretim ne mogu, niti mi pada na pamet”, istakao je premijer.

Kako je rekao, Albanci su ozbiljan narod koji on nikada nije potcenjivao.

“Nikada nisam potcenjivao Albance, reč je o ozbiljnom narodu, koji moramo da poštujemo. Ali, da oni pokore Srbe, pokore Srbiju, ponize Srbiju, unište Srbiju, taj film niko neće moći da gleda, pa ni oni”, zaključio je Vučić.

 

Ljajić: Haradinaj je problem EU i sveta

Ramuš Haradinaj nije problem Srbije, već Evropske unije i međunarodne zajednice koja mora reagovati na ovakvu vrstu radikalizma koja se svakodnevno pojavljuje, izjavio je ministar trgovine, turizma i telekomunikacije Rasim Ljajić.

“Plašim se da ovakve izjave neće ostati samo na njemu, plašim se da će i drugi politički akteri sa Kosova koristiti populizam u predstojećoj kampanji”, rekao je on.

Ljajić je kazao da Vlada Srbije svakodnevno reaguje, i da su reakcije pragmatične i suzdržane.

“Vlada reaguje permanentno. Ne možemo čak ni da stignemo toliko da reagujemo koliko Haradinaj proizvodi vesti. Mi reagujemo hladno i odmereno, pokazujemo državni pragmatizam i ne smemo da podlegnemo atmosferi koja se stvara u Prištini”, objasnio je on.

Ljajić je dodao da nije u pitanju samo kampanja, već da je to odraz stanja koje danas imamo na Kosovu.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno