Naslovna > Srbija Danas > Politika > Vučić: Saradnja sa Prištinom, ali nećemo priznati Kosovo

Vučić: Saradnja sa Prištinom, ali nećemo priznati Kosovo

BEOGRAD – Izabrani predsednik Aleksandar Vučić poručio je da će za vreme njegovog mandata na mestu šefa države Beograd povećati napore za normalizaciju odnosa sa Prištinom, pod okriljem Evropske unije, ali i da Srbija neće priznati jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost.

Vučić je na Rojtersovom “Global Markets Forum”, dan uoči polaganja zakletve i preuzimanja predsedničke dužnosti, rekao da države regiona moraju da rade na poboljšanju, pre svega, svoje ekonomije na svom putu ka članstvu u EU.

Upitan da li će biti spreman da predloži izmenu Ustava kako bi omogućio priznavanje nezavisnosti Kosova, Vučić je rekao:

“Položiću zakletvu nad Ustavom Srbije, što znači da nećemo priznati nezavisnost Kosova, ali ono što je važno za nas je, ne samo otvoreni dijalog sa kosovskim Albancima, već veoma otvoreni razgovor među nama Srbima o našoj budućnosti, kako političkoj tako i ekonomskoj. U isto vreme, uložićemo ogromne napore da unapredimo naše razgovore i proces dijaloga sa Prištinom pod okriljem EU”.

On je rekao da je “apsolutna istina” da EU pokazuje zamor za proces proširenja, ali je naglasio da će Srbija bez sumnje čvrsto ostati na svom evropskom putu.

“Nema sumnje da ćemo čvrsto ostati na našem putu ka EU, ali istovremeno ćemo morati da uradimo nešto za naš narod u regionu, i zato sam predložio uspostavljanje regionalnog ekonomskog prostora (na zapadnom Balkanu)”, podsetio je Vučić, koji u sredu u Narodnoj skupštini polaže zakletvu, a nakon toga i preuzima dužnost predsednika Srbije.

Vučić za EU kaže da je to za njega ekonomski savez koji će omogućiti bolji život naroda na zapadnom Balkanu.

U isto vreme, kazao je, Srbija će ostati čvrsto na putu ka EU, “ali moramo i da živimo pre nego što postanemo punopravne članice”.

Težiće, najavio je, jačanju ekonomskih odnosa među zemljama u regionu, od kojih se većina još oporavlja od oružanih sukoba 1990-ih, s krajnjim ciljem pridruživanja EU.

Rojters tvrdi da Srbija, BiH, Crna Gora, Makedonija, Albanija, kao i Kosovo* moraju da sprovedu duboke reforme, od kojih će za neke biti potrebne decenije kako bi se pridružile EU.

Vučić kaže da dok se to ne dogodi, region bi trebalo da uspostavi regionalni ekonomski savez.

“To će značiti jedinstveno tržište za 20 miliona ljudi, koje će postati jedno od najvažnijih tržišta na kontinentu”, rekao je Vučić u Beogradu.

To će, smatra, ekonomski ojačati poziciju Srbije u pogledu EU.

Osvrnuo se i na status “problematičnih srpskih petrohemijskih postrojenja” navodeći da Vlada Srbije pokušava da ih proda, ali se i dalje suočava sa ogromnim problemima nasleđenim iz prošlosti.

“Ipak, bili bismo veoma zadovoljni ukoliko bismo mogli da pronađemo strateškog partnera koji bi mogao da se brine o tim kompanijama zajedno sa državom Srbijom”, naveo je Vučić.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno