Naslovna > Izbor Urednika > Vučić: Strašne posledice rada Vilijama Vokera

Vučić: Strašne posledice rada Vilijama Vokera

BEOGRAD – U narednom periodu biće dosta reči o ulozi Vilijama Vokera i posledicama njegovog izveštaja, rekao je večeras predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić ocenjujući i da njegovo zalaganje za “Veliku Albaniju” može da izazove nestabilnost.

“Videćemo sve našše pravne mogućnosti da postavimo pitanje legitimiteta i legaliteta odluka koje su donošene po tom pitanju, pa ćemo onda da vidimo i kolika je šteta Srbiji naneta na takav način”, istakao je Vučić za RTS.

Ponovno aktiviranje Vilijama Vokera, ovoga puta, sa otvorenim zalaganjem za takozvanu “Veliku Albaniju”, za predsednika srpske Vlade nije najveći razlog za strah, jer smatra da ta ideja ne može da bude realizovana.

On međutim ocenjuje da takva neodgovorna izjava može da izazove nestabilnost, što bi moglo da dovede i do tragičnih ishoda.

Vučić smatra da je mnogo teže posledice po Srbiju Voker izazvao izveštajem o Račku pre 18 godina.

“Na osnovu njegove odluke, što ljudi zaboravljaju, doneta je odluka, direktna odluka o agresiji i napadu na SRJ, dakle, pre svega na Srbiju, manjim delom na Crnu Goru, i istovremeno kao posledica rezultata agresije, u 2008. godini doneta je odluka o priznanju od velikog broja zemalja u svetu tzv. nezavisnosti Kosova. To su dve strašne posledice koje su rezulatat rada Vilijama Vokera”, rekao je Vučić.

Podseća na ulogu Vokera krajem 90-ih na Kosovu i Metohiji, koju je, kako ocenjuje, njegova poslednja izjava u potpunosti razjasnila.

“Dakle, nekadašnjeg agenta CIA koji je doveden za šefa verifikacione komisije OEBS-a. Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju je dovela čoveka koji je imao jasne planove stvaranja velikoalbanske države i koji se služio neistinama, lažima i falsifikatima da bi se taj politički cilj ostvario. Danas je to posle ove njegove izjave potpuno jasno. I nije pitanje da li je on danas penzioner ili nije, baš me briga šta je on danas i šta će on da bude sutra, on je ovim pokazao šta je bio pre 20 godina”, istakao je premijer Srbije.

O ulozi Vilijama Vokera i posledicama njegovog izvešštaja, poručuje premijer, biće dosta reči u narednom periodu, a kako kaže, obraćanje ministarke pravde pred Ujedinjenim nacijama sledeće nedelje je tek početak.

Vučić kaže da će se o ovome govoriti i pred mnogim međunarodnim forumima.

“Videćemo sve naše pravne mogućnosti da postavimo pitanje legitimiteta i legaliteta odluka koje su donošene po tom pitanju, pa ćemo onda da vidimo i kolika je šteta Srbiji naneta na takav način, materijalna šteta, i šteta u životima ljudi, pa neko za to mora da bude kriv, neko mora da odgvoara, da li ćemo na to da čekamo godinu ili deset, potpuno je svejedno. Uveren sam da će u budućnosti biti prilika da nešto dobijemo zauzvrat što će moći koliko toliko da zaceli naše veoma, veoma teške rane koje su nastale na osnovu stravičnih laži”, istakao je premijer.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno