Naslovna > Srbija Danas > Politika > Vučić: Svi razumeli potrebu stabilnosti i mira

Vučić: Svi razumeli potrebu stabilnosti i mira

BRISEL – Premijer i izabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je večerašnji sastanak u Briselu sa Visokom predstavnicom EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Federikom Mogerini i liderima Zapadnog Balkana pokazao da su svi razumeli potrebu za održanjem stabilnosti i mira u regionu te da je sa svoje strane ponovio ideju carinske unije.

Vučić je nakon sastanka, prenosi RTS, ukazao da je to tržište od 20 miliona stanovnika, ali da naravno to nije zamena za članstvo u EU i dodao da će se sastanci u ovakvom i sličnom formatu nastaviti i u Briselu i na drugim mestima.

On je odgovarajući na pitanja, rekao da je razgovarao sa makedonskim mandatarom Zaevim, koji mu je prišao i da je u korektnom razgovoru na neki način došlo do razjašnjenja nekih izjava koje su date u toku kampanje u Makedoniji, kao i da su se složili da će jačati odnose dve zemlje.

Potvrđena posvećenost radu na evrointegracijama

Svi prisutni na neformalnoj večeri u Briselu su potvrdili punu posvećenost nastavku rada u pravcu procesa evrointegracija, kao što je to potvrdila i EU u martu ove godine na Evropskom savetu, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost nakon neformalne večere sa zapadnobalkanskom šestorkom.

Prisutni su ponovili svoju rešenost i snažan zajednički interes za jačanje saradnje i ostvarivanje opipljivih rezultata u životima građana regiona, navodi se u saopštenju.

Oni su naglasili i svoju posvećenost dobrosusedskim odnosima i produbljivanju regionalnog razumevanja, kroz uzajamno poštovanje i saradnju.

Mogerini je ohrabrila šest premijera da ubrzaju rad neophodan kako bi se ispunila očekivanja nijhovih građana i da bi se približili budućnosti u EU, navodi se u saopštenju.

Neformalnoj večeri su, pored predsednika Vlade Srbije, prisustvovali premijer Crne Gore Duško Marković, Kosova Isa Mustafa, predsednik Saveta ministara BiH Denis Zvizdić, premijer Albanije Edi Rama i mandatar za sastav nove makedonske Vlade Zoran Zaev.

Vrata EU otvorena za Zapadni Balkan

Vučić je pre neformalne večere razgovarao sa Mogerini o evropskoj perspektivi Srbije i Zapadnog Balkana,‎ situaciji u regionu i budućnosti dijaloga Beograda i Prištine.

Mogerini je istakla da večerašnjim skupom lidera Zapadnog Balkana želi da istakne da su vrata EU otvorena za region i da podstakne regionalnu saradnju sa ciljem očuvanja stabilnosti i bržeg ekonomskog napretka svih. Ona je pohvalila ekonomske reforme Srbije i napredak na evropskom putu, kao i konstruktivnu ulogu premijera Vučića u očuvanju regionalne stabilnosti.

Vučić je istakao važnost saradnje u regionu i naglasio da će Srbija nastaviti sa takvom odgovornom regionalnom politikom‎. Istovremeno, on je izrazio zabrinutost za budućnost dijaloga Beograda i Prištine, s obzirom na razvoj političke situacije u južnoj srpskoj pokrajini i izjava kosovskih Albanaca.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno