Naslovna > Izbor Urednika > Vulin: Albanci da odluče da li će da vode Haradinajeve ratove

Vulin: Albanci da odluče da li će da vode Haradinajeve ratove

BEOGRAD – Albanci moraju da odluče da li hoće da vode ratove Ramuša Haradinaja, ali da pritom moraju da razumeju da više nisu ista vremena i te ratove više neće voditi čitav svet, poručio je danas ministar za rad Aleksandar Vulin, koji kaže da Srbija veoma ozbiljno shvata pretnje lidera Alijanse za budućnost Kosova.

”Nekažnjeni zločinac uvek traži da se njegov zločin ponovi i uvek traži da ima pomoć u vršenju zločina. Albanci moraju da razumeju da ovo nisu ista vremena i da ratove koje Haradinaj hoće da izazove neće više voditi čitav svet, već će morati da ih vode sami”, rekao je Vulin novinarima.

Kako je naveo, Albanci moraju da odluče da li hoće da vode Haradinajeve ratove i “koliko dečjih glava imaju za bacanje”, jer svet više neće ratovati sa Srbijom zbog ideje velike Albanije.

”Prošli put kad je video srpsku vojsku, Haradinaj je trčao. Sledeći put kada je bude video, on će puzati”, rekao je Vulin.

On je naveo da Srbija veoma ozbiljno shvata pretnje Haradinaja, jer se radi o čoveku koji je bio premijer, kako je istakao, toga što zovu Kosovo.

“To je čovek koji je nekažnjeni ratni zločinac, od koga očekujemo da se Evropska unija i SAD ograde inače će morati da žive sa posledicama onoga što je uradio”, rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima, Haradinaj je čovek čiji zločin nije kažnjen, a čim nije kažnjen, on preti da se ponovi.

“Albanci moraju da odluče da li hoće da vode Haradinajeve ratove. Svet više neće bombardovati Srbiju zbog ratnog zločinca i teroriste”, rekao je Vulin.

Albanci, istakao je, moraju da budu svesni da će svoje ratove morati da vode sami i da će ratove koje je Haradinaj pokušao da izazove plaćati glavama svoje dece, a ne dece iz Evropske unije i SAD.

“Moraće da ih plate sami, a ja se nadam da ima dovoljno razuma u albanskom narodu da Haradinaj ne govori u njihovo ime”, rekao je Vulin.

Navodeći da u izborima političari govore ono što narod želi da čuje, Vulin je istakao da je on jako zabrinut ako je to što Haradinaj govori ono što Albanci žele da čuju.

“Još jednom ih pitam da li su sigurni da treba da glasaju za ljude koji hoće da ih vode u rat i koji hoće njihovu decu da vode u rat da bi oni postali bogati i moćni”, rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima, to je pitanje za njih, nije pitanje za nas.

Vulin je rekao da će Srbija umeti i da može da zaštiti sebe, svoju teritoriju i narod bez obzira na kom delu teritorije on živi i zapitao da li su Albanci spremi da ginu za Haradinajeve planove.

”Neka budu sigurni da svet 2017. i 1999. više nije isti. Nikada više tako velika sila neće doći da ratuje za ideju ‘velike Albanije”’, zaključio je Vulin.

Ljajić: Haradinaj je problem EU i sveta

Ramuš Haradinaj nije problem Srbije, već Evropske unije i međunarodne zajednice koja mora reagovati na ovakvu vrstu radikalizma koja se svakodnevno pojavljuje, izjavio je ministar trgovine, turizma i telekomunikacije Rasim Ljajić.

“Plašim se da ovakve izjave neće ostati samo na njemu, plašim se da će i drugi politički akteri sa Kosova koristiti populizam u predstojećoj kampanji”, rekao je on.

Ljajić je kazao da Vlada Srbije svakodnevno reaguje, i da su reakcije pragmatične i suzdržane.

“Vlada reaguje permanentno. Ne možemo čak ni da stignemo toliko da reagujemo koliko Haradinaj proizvodi vesti. Mi reagujemo hladno i odmereno, pokazujemo državni pragmatizam i ne smemo da podlegnemo atmosferi koja se stvara u Prištini”, objasnio je on.

Ljajić je dodao da nije u pitanju samo kampanja, već da je to odraz stanja koje danas imamo na Kosovu.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno