Naslovna > Srbija Danas > Društvo > Vulin: U aprilu smanjena nezaposlenost

Vulin: U aprilu smanjena nezaposlenost

RUMA – Nezaposlenost u aprilu smanjena je u odnosu na mart, izjavio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin i dodao da je prošla godina završena sa rekordno niskom nezaposlenošću.

Vulin je rekao da je u aprilu, prema poslednjim podacima, na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje bilo 676.693 nezaposlenih, što je za 11.023 nezaposlenih, odnosno za oko 1,6 odsto manje u odnosu na mart.

On je dodao i da je, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, 2016. godina završena sa rekordno niskom nezaposlenošću, te da je u četvrtom kvartalu prošle godine nezaposlenost bila 13 odsto, što je smanjenje za 0,8 procenata u odnosu na treći kvartal 2016. godine.

“Zahvaljujući povećanoj zaposlenosti i daleko boljoj uplati doprinosa mi smo u kasu penzionog fonda uplatili 2,86 milijarde dinara više nego što je planirano i što je povećanje od 1,3 procenta”, rekao je Vulin odgovarajući na pitanja novinara u Rumi.

Kako je rekao, zahvaljujući tome, državna kasa nije uplatila dotacije za penzije 5,86 milijardi, pa taj novac možemo da koristimo i za socijalnu zaštitu, lečenje, za obnavljanje objekta zdravstvene zaštite…

Dodao je da je zbog veće zaposlenosti i bolje naplate doprinosa, moguće finansiranje socijalne zaštite, povećavanje plata i penzija, iz realnih izvora.

“Politika vlade Aleksandra Vučića je da se plaća samo ono što zaradimo i da se iz realnih izvora finansiraju sve naše obaveze i svako poboljšanje života, svaki napredak, upravo će se dešavati zato što smo više radili, više zaradili i uštedeli”, rekao je Vulin.

Državni domovi za stare da se ne razlikuju od privatnih

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin posetio je danas Gerontološki centar “Srem” u Rumi, u koji je, kako je rekao, ministarstvo uložilo više od 13 miliona dinara, od 2014. godine.

Vulin je poručio da je politika ministarstva koje vodi da se državni gerontološki centri i državni domovi za stare ni na koji način ne smeju razlikovati od privatnih, ni po usluzi ni po kvalitetu, već mogu da budu samo bolji, te dodao da se zato i ulažu značajna sredstva.

Ministar je naveo da očekuje da se do kraja godine završi proces licenciranja u svim državnim centrima.

“To znači da će biti u skladu sa najvišim mogućim kriterijumima, i kada je reč o veličinama soba, broju kupatila, odgovarajućoj zdravstvenoj zaštiti, medicinskoj nezi, kao i kada je u pitanju odnos zaposlenih prema korisnicima”, rekao je Vulin.

Ministarstvo vodi računa kako o kvalitetu usluga i o standardu korisnika, pa se upravo zbog toga cena smeštaja u domovima nije povećavala od 2015. godine, podvukao je Vulin.

“Smatrali smo da ne možemo, ne smemo i nećemo da opterećujemo korisnike višim cenama, zato je država tu, da vodi računa da se kvalitet usluga ni na koji način ne smanji. On se nije smanjio, čak se i povećao bez obzira što nismo povećavali cene”, rekao je Vulin.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno