Naslovna > Srbija Danas > Politika > Za izbore na KiM 26 lista, šest srpskih

Za izbore na KiM 26 lista, šest srpskih

PRIŠTINA – Za učešće na parlamentarnim izborima na Kosovu 11. juna prijavilo se 26 političkih subjekata, među kojima je i šest srpskih lista.

Prema rečima Nenada Rikala, člana Centralne izborne komisije, kandidaturu je predalo šest srpskih lista, odnosno pet političkih stranaka i jedna koalicija, prenose “Novosti”.

“Do 23. maja obaviće se sertifikacija lista, a stranke koje se predomisle mogu da odustanu od učešća na izborima 24. i 25. maja”, objašnjava Rikalo.

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić primiće danas u 12 časova, u zgradi Vlade Srbije, kandidate Srpske liste za poslanike u skupštini privremenih institucija samouprave u Prištini.

Kako je navedeno u saopštenju iz Vlade, na sastanku će biti reči o vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu i Metohiji, kao i ukupnoj političkoj i bezbednosnoj situaciji u pokrajini.

On napominje da potom sledi žrebanje listi kandidata za parlamentarne izbore. Rikalo dodaje da ovoga puta partije neće dobijati novac za kampanju i ističe da je za celokupni izborni proces na Kosovu izdvojeno pet miliona evra.

Inače, od 120 poslaničkih mandata koliko ih ima u kosovskoj skupštini, Srbi će dobiti deset.

Liste sa kandidatima predale su Srpska lista, Progresivna demokratska stranka, Samostalna liberalna stranka, Srpski patriotski savez, Napredna snaga Kosova kao i jedna koalicija.

Najviše kandidata na predstojećim izborima, njih 20, među kojima je 12 muškaraca i osam žena, imaće Srpska lista.

“Srpska lista će nastaviti da bude stožer Srba na Kosovu i da jedinstvenim nastupom kroz centralne institucije u Prištini poboljša kvalitet života Srba na Kosmetu, rekao je Slavko Simić, nosilac ove liste za “Novosti”.

Kako je rekao zvaničnik Centralne izborne komisije Valmir Elezi, među prijavljenih 26 subjekata je pet koalicija, 19 političkih stranaka i dve građanske inicijative, prenosi RTK.

Rok za predaju lista stekao je 19. maja u ponoć.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno