Naslovna > Regioni > Beograd > Za svratište nema para u budžetu

Za svratište nema para u budžetu

Svratište se više ne može finansirati iz gradskog budžeta, jer u okviru Zavoda za vaspitanje dece i omladine već postoji Prihvatilište za decu koje pruža istu usligu, tvrde u Gradskom sekretarijatu za socijalnu zaštitu. U gradskoj upravi tvrde i da finansijsku podršku svratištu onemogućavaju zakonski propisi.

“Sigurna dečja kuća” u Krfskoj ulici i Bulevaru Arsenija Čarnojevića od sledeće godine mogle bi da se zatvore, jer kako su objasnili zaposleni, nema više sredstava za njihovo funkcionisanje. S obzirom na to da su ovu godinu pregurali samo uz pomoć fondacija, apeluju da se od 2018. godine vrate u budžet grada, kako bi mališani o kojima svakodnvno brinu i ubuduće imali gde da se sklone sa ulice.

U Sekretarijatu za socijalnu zaštitu, međutim, tvrde da to nije moguće, jer Zakon o socijalnoj zaštiti predviđa finansiranje usluga nevladinim organizacijama, jedino ukoliko ne postoji adekvatna državna ili gradska ustanova koja tu uslugu pruža.

– Ovu delatnost već obavlja Prihvatilište za decu i mlade uzrasta od sedam do 18 godina – kažu u nadležnom sekretarijatu. – Oni pružaju celovit tretman za decu ulice, odnosno mališane koji se nađu u skitnji ili prosjačenju, bez pratnje roditelja, ili kod kojih postoji osnovana sumnja da su zanemarivana. Tretman se realizuje u okviru radionica za sticanje prosocijalnih veština i prepoznavanja zdravih stilova života, a takođe se intenzivno radi i na njihovom uključivanju u obrazovni sistem.

U gradskoj upravi, međutim, kažu da su upoznati sa radom Svratišta i da će, u skladu sa prioritetima i potrebama u narednom periodu razmotrati modele eventualne pomoći “Sigurnoj dečjoj kući”.

I prihvatilište za decu ulice, koje radi u okviru Zavoda za vaspitanje se suočava sa problemima. Naime, iako gradski čelnici poslednje tri godine obećavaju preseljenje, ova ustanova radi u neadekvatnom, neuslovnom prostoru, gde ne može da primi sve mališane kojima je pomoć neophodna.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno