Naslovna > Oko nas > Balkan > Zaev: Dobijena podrška za formiranje vlade

Zaev: Dobijena podrška za formiranje vlade

NOVI predsednik Sobranja izabran je legalno i legitimno, u skladu sa Poslovnikom, Ustavom i zakonima, izjavio je danas predsednik opozicione SDSM Zoran Zaev i najavio da će naredni korak biti formiranje nove reformske vlade u Makedoniji.

Zaev je, posle razgovora u Skoplju sa zvaničnikom SAD Brajanom Hojtom Jiem, rekao da će makedonski predsednik Ðorđe Ivanov doneti akt kojim će potvrditi da u Sobranju postoji parlamentarna većina i dodeliti mu mandat za sastav nove vlade.

“Tu je i program nove reformske vlade koji garantuje jedinstvo države, poštovanje Ustava, evroatlantske perspektive Makedonije, iako je to već jasno i domaćoj i međunarodnoj javnosti”, rekao je Zaev, preneli su makedonski mediji.

Lider SDSM je naveo da će nova vlada biti spremna da sarađuje sa opozicijom u interesu budućih reformskih procesa.

“Ali u ovom trenutku je najvažnije da VMRO-DPMNE prihvati da je opozicija, kako bi se zaustavile tenzije”, rekao je Zaev.

Na sastanku Jia i Zaeva je zajednički osuđeno nasilje u parlamentu, te ukazamo da je sada neophodno obezbediti nesmetan prenos vlasti.

VLADE ŠVEDSKE PODRŽALA IZBOR DžAFERIJA

Švedska podržava izbor Talata Džaferija, predstavnika albanske partije DUI, za predsednika parlamenta, a naredni korak treba da bude formiranje nove makedonske vlade, poručila je danas ministarka spoljnih poslova Švedske Margot Valstrom.

“Novoizabrani predsednik Skupštine Makedonije mora da se poštuje. Predsednik je izabran od parlamentarne većine i radujem se saradnji sa njim”, navela je Valstromova.

Ona je istakla da njena zemlja oštro osuđuje akte nasilja koji su pratili njegov izbor u četvrtak.

PRITVOR ZA JOŠ JEDNO LICE ZBOG NEREDA U SOBRANjU

Pred Osnovni sud u Skoplju danas je izvedeno još jedno lice zbog nereda u Sobranju, za koje je prihvaćen predlog o izricanju pritvora u trajanju od osam dana, javila je MIA. Osnovni sud u Skoplju je prethodno danas doneo odluku o pritvoru za četiri osobe koje su učestvovale u događaima u Sobranju, još dve su dobile meru nadzora, a jedna kućni pritvor.

Osnovno javno tužilaštvo u Skoplju saopštilo je juče da je od nadležnog sudije zatražilo pritvor za 14, od ukupno 15 osoba uključenih u nerede u Sobranju, u četvrtak uveče.

Makedonsko državno Tužilaštvo je nakon nasilja u Sobranju, na osnovu dokaza koje je prikupila policija, naredilo privođenje ukupno 15 osoba, koje se sumnjiče da su izvršile krivično delo učestvovanje u grupi koja sprečava službeno lice u vršenju službene dužnosti. Jedan od privedenih zaposlen je u policiji, u Upravi za bezbednost.

Učesnici događaja u Sobranju, u međuvremenu, su zatražili amnestiju od predsednika Makedonije Đorđa Ivanova.

 

 

 

 

 

 
Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno