Naslovna > Oko nas > Balkan > Zaev dobio mandat: Nikakva platforma ne menja ustavni poredak

Zaev dobio mandat: Nikakva platforma ne menja ustavni poredak

Tačno u podne u vili Vodno u Skoplju predsednik Makedonije uručio je mandat za sastav nove vlade predsedniku SDSM Zoranu Zaevu. Zaev je nešto pre 12 sati stigao u vilu Vodno, a ceo događaj pratio je veliki broj novinara.

Lider SDSM Zaev je mandat za sastav nove vlade dobio nešto više od pet meseci od vanrednih parlamentarnih izbora, koji su održani 11. decembra prošle godine.

Prilikom davanja mandata Zaevu, Ivanov je konstatovao da su sve prepreke uklonjene i da nova parlamentarna većina treba da predloži novu vladu.

Zaev je prethodno potpisao izjavu u kojoj se konstatuje da su dve prepreke za formiranje nove vlade uklonjene – izabran je novi predsednik Sobranja i predsedniku su dostavljene garancije da će nova vlada raditi na očuvanju i zastiti jedinstva, suvereniteta, teritorijalnog integriteta, nezavisnosti i multietničnosti Makedonije.

“Garantujemo zaštitu ustavnog poretka i teritorijalnog integriteta Republike Makedonije. Garantujemo poštovanje nacionalnih interesa i poboljšanje života svih građana. Garantujemo da će proces donošenja odluka biti u skladu sa osnovnim demokratskim principima i vladavinom prava ne dovodeći Makedoniju u potčinjen položaj od druge države”, navedeno je, između ostalog u izjavi koju je potpisao Zaev preuzimajući mandat za formiranje vlade.

Zaev je rekao da “nijedan dokument, platforma ili akt suprostavljen gore navedenim stavovima ne može biti osnova” za vođenje politike u Republici Makedoniji.

Prema Ustavu Makedonije, mandatar Zaev ima rok od 20 dana da parlamentu predloži sastav kabineta.

Zaev je ranije rekao da očekuje da će Makedonija novu vladu dobiti do kraja maja.

SDSM je parlamentarnu većinu dogovorio sa tri albanskepartije – DUI, pokretom Besa i Alijansom Albanaca.

Nova makedonska vlada bi trebalo da teškim reformama izvuče zemlju iz duboke političke krize koja traje gotovo tri godine i vrati je na put evroatlantskih integracija. Kriza je eskalirala krajem aprila kada je parlamentarna većina izabrala novog predsednika Sobranja Talata Džaferija iz reda albanskih partija. To je prvi put da na čelu Sobranja bude Albanac.

Prvi mandatar nakon decembarskih izbora je bio lider VMRO-DPMNE i bivši premijer Nikola Gruevski koji, međutim, nije uspeo da postigne koalicioni dogovor sa albanskim partijama, pre svega albanskom partijom DUI, inače, svojim dugogodišnjim partnerima u vlasti.

VMRO-DPMNE ne priznaje izbor Džaferija za predsednika Sobranja i zalaže se za raspisivanje novih parlamentarnih izbora.

 

ODNOSI SA SRBIJOM MOGU BITI BOLjI

Zoran Zaev izrazio je u intrervjuu za N1 spremnost na saradnju sa Aleksandrom Vučićem, mada mu je bilo veoma neprijatno da sluša kako srpski premijer u predsedničkoj kampanji u svakom svom govoru spominje “makedonski scenario”.

Učiniće, tvrdi, sve za unapređenje saradnje zvaničnog Skoplja sa Beogradom jer je, kako je ocenio, ona trenutno na veoma niskom nivou.

Zaev je u intervjuu za N1 tv rekao rekao da je Srbija veliki prijatelj Makedonije, da je reč o bratskim narodima i da političari to moraju imati u vidu jer su oni prolazni i zamenljivi.Uveren je da saradnja dveju država mže biti na višem niovu.

“Govorim o ekonomskom planu, o kulturi, obrazovanju, zdravstvu, sportu i svim drugim mogućim aspektima. Mi smo zaista bliski, bratski narodi, i mi to zaslužujemo, u interesu građana, kako Makedonije tako i Srbije”, rekao je.
Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno