Naslovna > Oko nas > Balkan > Zaev: Makedonija zrela za novi početak

Zaev: Makedonija zrela za novi početak

Privedni razvoj Makedonije, jače državne institucije, pravda za sve i severnoatlantske integracije prioriteti su u programu buduće vlade, najavio je danas mandatar Zoran Zaev.

Zaev je u svom ekspozeu na sednici parlamenta poručio da Program nove reformske vlade predviđa unitarnu Makedoniju i sadržan je na principima koje je SDSM iznosio u kampanji, kao i principe koje u svojim programima sadrže stranke koje su omogućile parlamentarnu većinu – albanskih partija – DUI, Alijanse za Albance, ali, kako je rekao, i drugih stranaka koje nemaju poslalnike.

Makedonija će, kazao je Zaev, biti zajednička država svih građana, a nova vlada će se zalagati za jedinstvo društvo koje će obezbediti stabilnost za državu, bolji život za sve građane.

EU i NATO ostaju strateški ciljevi, kao i implmentacija reformskih prioriteta koji su sastavni deo Sporazuma iz Pržina.

Zaev je među prioritete naveo i bolji standard građana, ukidanje raznih taksi, poboljšanje zdravstvene zaštite, uvođenje dvosmenskog rada u pojedinim državnim institucijama i, između ostalog, povećanje penzija.

Mandatar je u svm ekspozeu ustvrdio da će nova vlada formirati novu državnu administracija, ali da neće biti revanšizma i bez partijskih pritisaka.

Obećao je smanjenje siromaštva ispod 16 odsto do 2020, novi zakon o sportu i stabilno finansiranje sportskih aktivnosti, kao i razvoj turizma …

Kao najozbiljniju reformu najavio je reformu pravosuđa.

Najavio je nultu toleranciju za korupciju i kriminal, te dodao da sve nabrojano neće moći da bude zavrseno u prvih 100 dana rada vlade.

Zaev je rekao da je reč o ozbiljnim izazovima koji stoje ispred nove vlade, te da je zato neophodno da se svi uključe u njen rad.

“Makedonija je zrela za novi početak u kojem će političari služiti građanima”, rekao je Zaev i pozvao sve na strpljenje.

Inače, drugo parlamentarno zasedanje od izbora predsednika Sobranja, Talat Džaferi, prvi Albanac na toj poziciji, sednicu je otvorio na albanskom jeziku, što je zasmetalo poslanici najveće stranke VMRO-DPMNE, koji su se zbog toga pobunili.

Džaferi im je, međutim, poručio da će im se i ubuduće obraćati isključivo na svom maternjem jeziku.

Međutim, nakon kraćeg uvoda na albanskom, Džaferi je najavio da će plenarna sednica biti održana na makedonskom jeziku.

Antonio Milošoski iz VMRO je sa govornice upozorio predsednika Sobranja da se na svom maternjem jeziku mogu obraćati samo poslanici, a da sednice moraju biti vođene na makedonskom.

Takođe, on je Džaferiju rekao da ga ne priznaje kao predsednika Sobranja, već samo kao kolegu poslanika, a Džaferi mu je odgovorio da će onda sa njim komunicirati isključivo na albanskom.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno