Naslovna > Oko nas > Balkan > Zaev odložio formiranje kabineta zbog pregovora sa Albancima

Zaev odložio formiranje kabineta zbog pregovora sa Albancima

Uoči razgovora sa liderom albanske partije Besa Bilalom Kasimijem o formiranju nove vlade, mandatar i lider SDSM Zoran Zaev potvrdio je da predlog nove vlade neće biti pre ponedeljka.

Odlaganje odluke o novom kabinetu Zaev je obrazložio tako što je rekao da to ne zavisi samo od SDSM, preneli su makedonski mediji.

Ustavni rok za formiranje vlade ističe 6. juna, a Zaev je kada je od predsednika Đorđa Ivanova dobio mandat rekao da će ona biti formirana najkasnije za 10 dana, odnosno do 27. maja.

Mediji, međutim, konstatuju da je na produženi rok za formiranje vlade najviše uticao lider pokreta besa Bilal Kasimi, koji insistira na poštovanju odredaba tzv. “tiranske deklaracije”.

Da bi dobio mandat, međutim, Zaev je potpisao izjavu kojom je Ivanovu garantovao da se praktično odriče tzv. “tiranske deklaracije” i njenog sprovođenja u praksi.

Kasimi je, naime, ranije rekao da on nije potpisao ništa i da bi odricanje od principa zapisanih u “tiranskoj platformi” bilo kao da se odriče budućnosti za svoju decu.

Taj pokret insistia na redefinisanje države Makedonije i uvođenje albanskog jezika kao drugog zvaničnog pored makedonskog.

Besa od Zaeva traži da u vladi ne budu ljudi protiv kojih su podnete krivične prijave ili protiv njih Specijalno tužilaštvo vodi istrage.

Iz SDSM nisu želeli da odgovaraju da li prihvataju takve zahteve pokreta Besa.

Ukoliko zahtevi Bese ne budu ispostovani gotovo je izvesno da taj pokret neće učestvovati u novoj vlasti, a ako ne budu deo vlasti pitanje je da li će i dalje biti deo parlamentarne većine ili će se u Sobranju ponašati kao opozicija.

Besa ima pet poslaničkih mesta i, ako Zaev ostane bez njihove podrške, parlamentarna većina se svesti na svega 62 oslanika, što je dva više od proste većine.

Nejasno je i učešće u vlasti Saveza Albanaca Zijadina Sele, koja je podržala parlamentarnu većinu okupljenu oko SDSM.

Sela je, međutim, sinoć izjavio da ta stranka još nije odlučila da li će biti deo vlasti ili će biti opozicija s tim da će dati podršku vladi.

Za sada je jedino izvesne učešće albanske partije DUI Ali Ahmetija u vladi Zorana Zaeva.

DUI, koja je do sada bila tradicionalni partner najuticajnije VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog, koja će, ako Zaev formira vladu, biti u opoziciji, kaže da je sa mandatarom dogovorio portfelje.

Ta partija je dobila ministarstva pravde, ekonomije, lokalnu samoupravu, zaštitu životne sredine i poziciju zamenika premijera za implementaciju Ohridskog sporazuma.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno