Naslovna > Oko nas > Balkan > Zaev u Briselu, Ivanov u Moskvi

Zaev u Briselu, Ivanov u Moskvi

Mandatar i lider SDSM Zoran Zaev, koji će danas prisustvovati neformalnoj radnoj večeri sa liderima država Zapadnog Balkana kod šefice evropske diplomatije Federike Mogerini, ocenio je da je to odlučna prilika da se sagledaju svi problemi i da se razgovara o evropskoj perspektivi Makedonije.

Istovremeno, predsednik Makedonije se nalazi u službenoj poseti Moskvi.

To je prilika da se EU fokusira na ceo region, ali i na našu Makedoniju, rekao je Zaev za portal Telegraf.mk.

“Makedonija očekuje da će Evropska unija ozbiljno podržati naš evroatlantski put”, rekao je Zaev.

Makedonski mediji prenose da je Zaev na neformalnu večeru sa liderima država regiona u Brisel pozvan kao “premijer”, te da će uoči večere imati razgovor u “četiri oka” sa Mogerinijevom.

Napominje se i da je Zaev jedini u Brisel pozvan iako još nije zvanično premijer.

Inače, na večeri kod Mogerinijeve pozvani su aktuelni srpski premijer i izabrani predsednik Aleksandar Vučić, premijer Crne Gore Duško Marković, Albanije Edi Rama, Kosova* Isa Mustafa i predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić.

Iz SDSM-a je saopšteno da odlazak Zaeva u Brisel utiče na dinamiku pregovora sa koalicionim partnerima da formiraju vladu, jer su već dogovoreni stavovi o ključnim principima funkcionisanja buduće vlade.
Zaev je ranije najavio da će nova makedonska vlada biti formirana najkasnije 27. maja.

I dok je mandatar u Briselu gde će, kako se očekuje, razgovarati o izgledima evroatlantskog puta Makedonije, predsednik Ivanov je danas u zvaničnoj poseti Moskvi, gde će se, kako je najavljeno, sastati sa predsednikom Vladimirom Putinom.

“Dvojica predsednika će razgovarati o unapređenju bilateralne saradnje i razmeniti mišljenja o aktuelnim regionalnim pitanjima, pre svega situaciji na Balkanu”, preneli su moskovski mediji uoči posete Ivanova.
Makedonski mediji ukazuju na izjavu šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova, koji je nakon jučerašnjeg susreta sa hrvatskim kolegom Davorom Ivom Štirom, rekao da pojedini pripadnici makedonske opozicije predstavljaju opasnost za Makedoniju zbog njihovih aktivnosti.

“Moskva podržava rezoluciju o situaciji u Makedoniji samo u skladu sa Ustavom te zemlje”, kazao je još Lavrov. Inače, Lavrov i Štir, kako je preneo Tas s, su ocenili da je aktuelna situacija u Makedoniji razlog za zabrinutost.

PUTIN SE NADA DEMOKRATSKOM REŠENjU KRIZE U MAKEDONIJI

Ruski predsednik Vladimir Putin poručio je danas da se Moskva nada demokratskom rešenju političke krize u Makedoniji.

Putin je to rekao na početku razgovora sa makedonskim predsednikom Đorđem Ivanovim, izrazivši nadu da će iskustvo Ivanova pomoći da se “situacija unutar Makedonije razvije u skladu sa ustavom na demokratski način”, prenosi AP.

Ruski predsednik je rekao i da zvanična Moskva pomno prati razvoj događaja u Makedoniji, a istovremeno je pozdravio makedonsko-ruske odnose i ekonomsku saradnju, navodi MIA.

Putin je čestitao Ivanovu na nagradi “Patrijarh Aleksej Drugi” koju mu je patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril juče dodelio za napore u jačanju uloge vere u društvu, unapređenju hrišćanskih vrednosti i verske tolerancije, kao i poboljsanju veza među pravoslavnim zemljama, dodaje makedonska agencija.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno