Naslovna > Srbija Danas > Društvo > Zakoni i novi nastavni planovi prioriteti Ministarstva prosvete

Zakoni i novi nastavni planovi prioriteti Ministarstva prosvete

BEOGRAD – Dva ključna prioritetna zadatka Ministarstva prosvete u ovom trenutku su zakoni i priprema za nove nastavne planove i programe na tri nivoa, prvi i peti osnovne i prvi srednje škole, koji slede od 2018, rekao je danas ministar Mladen Šarčević tokom boravka u Prijepolju i Priboju, gde je razgovarao sa predsednicima tih opština.

“Ove godine smo zbog informatike, preduzetništva i sporta redizajnirali peti razred, ali to je samo početak. Novi nastavni planovi i programi na tri nivoa, prvi i peti osnovne, i prvi srednje škole, slede od 2018. Sada intenzivno radimo na pripremi tih planova”, rekao je Šarčević u razgovoru sa Dragoljubom Zindovićem, predsednikom prijepoljske opštine.

Zindović je, kako je saopšteno iz Ministarstva prosvete, ukazao na izraženu migraciju i nastojanje lokalne samouprave da mlade obrazovane ljude vrati iz velikih gradova i zadrži ih u Prijepolju.

“Svesni smo značaja obrazovanja i nadamo se da ćete uspeti u namerama da reformišete sistem”, rekao je Zindović.

Nakon sastanka ministar je posetio Tehničku školu Prijepolje u kojoj će naredne školske godine učenici imati priliku da pohađaju redizajnirani profil modni krojač. Sastanku u školi prisustvovali su predstavnici kompanija tekstilne industrije koje su zainteresovane za saradnju sa školom kroz dualno obrazovanje.

Tom prilikom savetnica ministra Gabrijela Grujić pohvalila je intenzivni kontakt i istakla da je 12 kompanija iz regiona zainteresovano da sarađuje sa obrazovnim sistemom.

“Pre osam meseci zatekli smo 18 škola u sistemu dualnog i preduzetničkog obrazovanja, danas imamo oko 100. Upravo je to činjenica koja najbolje govori koliko smo odgovorno i ozbiljno pristupili zadatku. Podigli smo sistem i sada jasno da je dualno i preduzetničko obrazovanje budućnost Srbije”.

Dualno obrazovanje bila je i tema sastanka sa predsednikom opštine Priboj i razlog posete Mašinsko elektrotehničkoj školi.

Tokom sastanaka Lazar Rvović, predsednik opštine Priboj rekao je da se razmišlja o ideji da se ne stipendiraju samo najbolji učenici već i oni koji bi upisivali deficitarna zanimanja.

Rvović je istakao da Vlada Srbije i lokalna samouprava ulažu mnogo napora u privredi oporavak opštine i slučaj FAP i da je važno da se obezbede uslovi da oporavak privrede prati i razvoj obrazovanja.

Milenko Tomanović, direktor Mašinsko elektrotehničke škole govoreći o nekada uspešnoj školi koja je obrazovala kvalitetne kadrove za privredu iz Priboja i regiona, naglasio je da broj učenika iz godinu u godinu opada i da je umesto nekadašnjih 30 sada u školi 16 odeljenja.

“Uprkos tome kvalitet nastave nije opao, naprotiv, ulagali smo kroz razne projekte u opremu kako bi deca imala odgovorajuće znanje. Pa smo spremni da pratimo uzlaznu putanju privrede”, rekao je Tomanović.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno