Naslovna > Srbija Danas > Društvo > Abortusi najčešći kod žena koje već imaju decu

Abortusi najčešći kod žena koje već imaju decu

BEOGRAD – U Srbiji se godišnje uradi skoro 17.000 abortusa, pokazuju zvanični podaci Instituta za javno zdravlje Srbije “Milan Jovanović Batut”, ali je procena ginekologa da se uradi mnogo više, jer privatne klinike ne prijavljuju obavljene intervencije.

Najviše žena koje su imale abortus je u životnoj dobi od 25 do 34 godine – čak 46,6 odsto. Žene mlađe od 20 godina koje su imale medicinski prekid trudnoće čine 3,7 odsto ukupnog broja abortusa.

Prema istraživanju “Batuta”, najveći broj prekida trudnoće – 34,1 odsto je zabeležen kod žena koje već imaju dvoje dece, dok je udeo žena bez dece koje su imale prekid trudnoće bio 28,9 odsto.

Abortus se, iako je ozbiljan hirurški zahvat, i dalje koristi kao sredstvo kontrole rađanja. Istraživanja su pokazala da su još uvek izražene predrasude o savremenoj kontracepciji i da se ona nedovoljno koristi posebno kod parova u braku.

Samo 18,4 odsto žena, uzrasta 15 do 49 godina koje su u braku ili imaju stalnu vezu, koristi kontracepciju. Kondom koristi svega 12 odsto žena.

Ginekolog dr Mima Fazlagić pojašnjava za Tanjug da abortus nije kontracepcija i osim što je neprijatno iskustvo, loše je i po zdravlje.

“Nešto po čemu držimo neslavan rekord su maloletničke trudnoće. Kontracepcija je važna jer sve te prekinute trudnoće, naročito prve trudnoće, za posledicu imaju probleme sa fertilitetom ili nemogućnost rađanja kasnije”, kaže Fazlagić.

Ona je dodala da je važno da se žene upoznaju sa mogućnostima kontracepcije, kako ne bi morale da prolaze kroz sve to, i dožive neprijatno iskustvo abortusa.

Važna je, naglašava ona, uloga lekara u informisanju žena o savremenoj kontracepciji, jer se mladi za savete najčešće obraćaju lekaru.

Najčešće dileme sa kojima se u praksi suočava su vezane za pilulu za “dan posle” gde mladi misle da ona može da prekine trudnoću, ukoliko je do nje došlo nakon nezaštićenog odnosa.

“Pilula za dan posle je efikasna, ali ona ne može da vam prekine trudnoću, niti tome služi. Ona može sprečiti da dođe do začeća ukoliko do njega nije već došlo, te je važno da se uzme što pre nakon nezaštićenog odnosa, a najkasnije do 72 sata od odnosa”, pojašnjava ona.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno