Naslovna > Srbija Danas > Politika > Ađijus se žalio na Srbiju SB zbog neizručenja radikala

Ađijus se žalio na Srbiju SB zbog neizručenja radikala

NJUJORK – Predsednik Haškog tribunala Karmel Ađijus ponovo se danas na sednici u Njujorku požalio Savetu bezbednosti na Srbiju zbog neizručenja troje radikala optuženih za nepoštovanje suda, iako su nalozi za njihovo hapšenje izdati još pre tri godine.

On je podsetio da je i formalno prijavio nesaradnju Srbije u pismu Savetu bezbednosti od 1. marta i pozvao Savet da preduzme odlučne korake s tim u vezi.

Predstavljajući izveštaj o radu Tribunala, Ađijus je rekao da očekuje da će taj sud ispuniti svoj mandat u predviđenom roku za zatvaranje 31. decembra 2017, kao i da je ostvario značajan napredak ka okončanju poslednjeg prvostepenog i žalbenog postupka.

Postupci u prvostepenom predmetu protiv Ratka Mladića i žalbenom predmetu “Prlić i drugi” odvijaju se predviđenom dinamikom, i očekuje se da presude u oba ova slučaja budu izrečene u novembru, kao što je i prethodno bilo predviđeno, naveo je Ađijus.

Predsednik Ađijus je izvestio članice Saveta bezbednosti i o izazovu kontinuiranog odlaska zaposlenih iz Tribunala, što će, kako je naveo, predstavljati presudan rizik za sposobnost Međunarodnog suda da svoj preostali rad završi na vreme. Dodao je da bi podsticaji da se zadrže zaposleni Međunarodnom sudu omogućili da obezbedi da njegov mandat bude okončan na optimalan način i još jednom ponovio da je hitno potrebna podrška Ujedinjenih nacija u tom pogledu.

Predsednik je takođe pohvalio sve zaposlene i sudije i zahvalio im na izuzetnom radu i posvećenosti.

Ađijus je najavio da će Tribunal organizovati više skupova u vezi sa svojim nasleđem i povodom svog zatvaranja, kako bi ostvario i drugima omogućio da dostignuća i iskustva tog međunarodnog suda koriste kao osnovu za daljnji rad.

Takođe je pomenuo tekući projekt osnivanja informativnih centara u regionu bivše Jugoslavije, u skladu s mandatom koji mu je poverio Savet bezbednosti, s ciljem da omogući pristup javnim spisima Međunarodnog suda i informacije o njegovom radu na lokalnom nivou.

Backović: Srbija posvećena procesuiranju ratnih zločina

Srbija je jasno i nedvosmisleno pokazala svoju posvećenost borbi protiv nekažnjivosti najtežnih zločina i saradnji sa Tribunalom u Hagu, rekao je danas pomoćnik ministra pravde Srbije Čedomir Backović na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Obraćajući se članicama SB povodom šestomesečnih izveštaja glavnog tužioca Serža Bramerca i predsednika Tribunala Teodora Merona, Backović je istakao da je srpsko krivično zakonodavstvo u potpunosti usklađeno sa međunarodnim standardima i omogućava saradnju sa tribunalom bez izuzetka kada su u pitanju dela koja Savet bezbednosti prepoznaje u Statutu Tribunala kao teške međunarodne zločine.

“Na osnovu tog zakonodavstva, Srbija je dokazala svoju posvećenost koja se jasno oslikava u broju i rangu optuženih koji su predati Tribunalu”, naveo je Backović, osvrćući se detaljno na domaće procese i regionalnu saradnju, kao i na kritike glavnog tužioca.

On je članicama SB rekao da Srbija ne bi trebalo da bude negativno ocenjena zato što poštuje svoj Ustav, zakone i sudske odluke, u skladu sa svim osnovnim pravnim principima, podsećajući da na vladavinu prava i podelu vlasti kao ključne principe modernih demokratija.

Imajući to u vidu, Backović je članove SB zapitao da li je Srbija mogla da sprovede izbor tužioca za ratne zločine ili njenih zamenika bez sprovedene procedure u skladu zakonima i nasuprot samostalnosti Javnog tužilaštva i slobodi poslanika u parlamentu da glasaju ili ne glasaju za predložene kandidate.

“Da li smo mogli da izručimo (troje radikala) Petra Jojića, Vjericu Radetu i Jova Ostojića nasuprot odlukama suda koje se baziraju na zakonu Srbije i Statutu Tribunala. Da li smo mogli da završimo slučaj (generala Novaka) Đukića ignorišući procesna prava okrivljenog. Odgovor je naravno – ne”, zaključio je Backović.

Osvrćući se na konkretne podatke, Backović je Savetu bezbednosti predočio da je Srbija do sada Tribunalu u Hagu predala 45 optuženih od ukupno 46 čije je izručenje bilo zahtevano, budući da je jedan optuženi izvršio samoubistvo pre predaje Tribunalu.

“Nijedna druga država nije predala ni blizu ovog broja visoko rangiranih zvaničnika kao što je to učinila Srbija i to je jasan dokaz da je Srbija posvećena procesuiranju ratnih zločina”, rekao je Backović.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno