Naslovna > Srbija Danas > Politika > Agencije: Izbor Brnabić – istorijski potez

Agencije: Izbor Brnabić – istorijski potez

VAŠINGTON – Američka agencija AP i francuski AFP objavili su večeras da je srpski parlament izabrao za premijera Anu Brnabić, prvu ženu i prvog deklarisanog pripadnika LGBT populacije na toj funkciji, uz ocenu da je to “istorijski potez” za “konzervativnu zemlju i čitav balkanski region”.

Američka agencija ističe da je predsednik Aleksandar Vučić imenovao Brnabić, obrazovanu na Zapadu, uprkos protivljenju tvrdokornih nacionalista, ali i ocenjuje da će on najverovatnije ostati “glavni lider” zemlje.

I AP i AFP navode da su imenovanje Brnabić mnogi videli kao Vučićev pokušaj da udovolji Evropskoj uniji, koja je zabrinuta zbog “sve bližih odnosa Srbije sa Rusijom”.

AFP konstatuje da će kabinet Brnabić biti vrlo sličan dosadašnjoj vladi, koju je vodio Vučić, ali dodaje da će u njoj biti i “nekoliko otvoreno proruskih ministara”, uključujući ministra odbrane Aleksandra Vulina i ministra bez portfelja Nenada Popovića.

Vest o tome da je za vladu 41-ogodišnje Brnabić glasalo 157 poslanika, a 55 bilo protiv prenela je i ruska agencija TAS S.

Italijanska agencija Ansa je, takođe, izvestila da je Ana Brnabić, deklarisana gej osoba i prva žena u istoriji Srbije postala premijer pošto je dobila poverenje 157 poslanika u parlamentu dok je 55 njih bilo protiv.

Ansa podseća da joj je ovu dužnost poverio sredinom juna predsednik Aleksandar Vučić, izazvavši time oštre kritike opozicije.

Agencija ističe da je Brnabić obećala da će integracija Srbije u EU biti jedan od prioriteta njene vlade, koja će istovremeno nastaviti da održava dobre odnose sa Rusijom.

Blumberg: Izbor Brnabić – nastavak zamaha ekonomskih reformi

Izbor Ane Brnabić za premijera Srbije, koju je na tu funkciju predložio predsednik Aleksandar Vučić, obezbediće veliki stepen političkog kontinuiteta i povećati verovatnoću da zemlja održi zamah ekonomskih reformi, ocenio je večeras za Blumberg analitičar u agenciji “Verisk Mejplkroft” Miha Hribernik.

“Malo je verovatno da će se predsednik i premijerka politički sukobljavati, čime će obezbediti veliki stepen političkog kontinuiteta i povećati verovatnoću da Srbija može da održi zamah ekonomskih reformi”, naveo je Hribernik u imeju poslatom američkoj agenciji povodom izbora nove srpske vlade na čelu sa Brnabićevom.

Prema njegovim rečima, iskustvo koje Brnabić ima u biznisu i odsustvo jasnog političkog profila čine je “savršenim izborom” za predsednika Vučića.

Američka agencija primećuje da je Brnabić obećala da će nastaviti Vučićev program smanjenja deficita budžeta dok će, istovremeno, sprovoditi politiku jačanja ekonomskog rasta na čak četiri odsto godišnje.

Blumberg smatra i da izbor Brnabić kao prve žene i prvog deklarisanog pripadnika LGBT populacije na čelu srpske vlade u “tradicionalno patrijarhalnoj i pravoslavnoj zemlji”, može poslati utešne signale liderima EU, koji su ukazali na potrebu da se ojača vladavina prava u Srbiji.

Američka agencija ističe i da će se u novom kabinetu nalaziti pojedini ministri koji su, kako navodi, besni na NATO i koji se žalažu za bliže odnose sa Rusijom.

Međutim, napominje agencija, kritičari upozoravaju da će Vučić i dalje kontrolisati rad vlade.

Direktor agencije za procenu političkog rizika “Nova Evropa” Timoti Les ocenio je da je “imenovanje Brnabić potvrda da će Vučić odlučivati o sudbini nacije i da je zemlja sada neformalno predsednička republika”.

“Ja sam umereni optimista da će Brnabić moći da obavi ograničen posao koji joj je Vučić poverio, odnosno da nadgleda reformu javnog sektora, promoviše ekonomski rast i razgovara sa EU”, naveo je Les u imejlu poslatom Blumbergu.

Blumberg naglašava da je Brnabić obećala da će pratiti politiku Vučića, za kojeg agencija navodi da je najpopularniji političar od vremena Slobodana Miloševića.

Američka agencija podseća i da Vučićevi glavni ciljevi uključuju pripremu Srbije za članstvo u EU do 2020. godine, održavanje bliskih veza sa Moskvom i završetak reforme javnog sektora i ekonomije prema sporazumu sa MMF-om.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno