Naslovna > Regioni > Republika Srpska > Ambasador Ruske Federacije: Prošlo je vreme visokog predstavnika u BiH

Ambasador Ruske Federacije: Prošlo je vreme visokog predstavnika u BiH

Ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov smatra da je prošlo vreme visokog predstavnika (OHR) u BiH, jer je, kako kaže, njegova uloga apsolutno nevidljiva i svela se samo na to da piše izveštaje.

“Visoki predstavnik ne utiče na bilo koje procese unutar zemlje i zato narodi u BiH, odnosno njihovi politički predstavnici, treba da rešavaju pitanja sami između sebe, a ne da to čini visoki predstavnik”, rekao je Ivancov za “Glas Srpske”.

Ivancov je dodao da, nažalost, ovakav stav Rusije nema podršku svih drugih u Savetu za sprovođenje mira (PIC).

Prema njegovim rečima, stav Evropljana je da ovaj proces mora ići korak po korak i oni taj proces uslovljavaju procesom približavanja BiH Evropskoj uniji.

“Pozitivna stvar jeste da se budžet visokog predstavnika smanjuje”, kaže Ivancov.

Na pitanje da li ima kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma u BiH, Ivancov je rekao da visoki predstavnik izjavom u Savetu bezbednosti i u izveštajima na sednicama PIC-a ima praksu da govori da je kriva samo Republika Srpska.

“Naravno da nismo saglasni sa takvim stavom i o tome smo govorili više puta. Ne vidimo sistemsko kršenje Dejtonskog sporazuma”, kaže Ivancov.

On je ocenio da Dejtonski sporazum nije sistem koji bi zadovoljio sve tri strane u BiH, ali obezbeđuje prava sva tri naroda zbog čega je najvažnija karika u njegovom poštovanju i doslednoj primeni.

Osvrćući se na nedavni sastanak predsednika Republike Srpske Milorada Dodika sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Sankt Peterburgu, Ivancov je rekao da je to za rusku stranu normalna stvar, jer je Dodik važan partner sa kojim razgovaraju o političkim, trgovinsko-ekonomskim i drugim pitanjima.

“Dodik je odavno poznat našem predsdniku i vodio je sa njim važan i produktivan razgovor. Pitanja koja su bila na dnevnom redu odnosila su se na političku situaciju u BiH i u regionu, naše trgovinsko-ekonomske odnose i finansijsku situaciju u BiH i Republici Srpskoj”, istakao je ruski ambasador u BiH.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno