Naslovna > Srbija Danas > Politika > Ana Brnabić mandatar nove Vlade Srbije

Ana Brnabić mandatar nove Vlade Srbije

BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je predložio Anu Brnabić za mandatara koji će u narednom periodu biti na čelu nove Vlade Srbije – 15. po redu od 1990. godine, kada je u Srbiju uvedeno višestranačje.

Uslediće procedura izbora nove vlade i premijera u Skupštini Srbije, odnosno biće održana sednica na kojoj će novi mandatar predstaviti članove svog kabineta i podneti ekspoze u kome će izneti ciljeve i program vlade.

Vučić je rekao da nije bilo lako doneti tu odluku, te da to nije poraz za SNS, niti za bilo koga drugog, već ideja da se pronađe najbolje rešenje, a da će SPS, iako je SNS dominantnija na osnovu povrerenja građana na izborima, imati značajniju ulogu u vladi.

Budući premijer mora obezbediti dalje jačanje ugleda zemlje i dalje reforme, rekao je predsednik Srbije na pres konferenciji.

Kako je rekao, Brnabić ga je obavestila da može da obezbedi većinu poslanika u parlamentu za izbor vlade koju predlaže.

Vučić je istakao da je Brnabić vredna, da poseduje stručne i lične kvalitete, da je uveren da će pokazati poštovanje prema partijama od kojih očekuje podršku i da će raditi na boljitku za našu Srbiju.

Predsednik je objasnio da je odluku o predlogu kandidata za sastavljanje nove vlade doneo na osnovu Člana 112, stav 1, tačka 127, stav 1 Ustava Republike Srbije, posle saslušanog mišljenja predstavnika izabranih lista.

“Nije bilo lako doneti odluku i doneo sam je u skladu sa interesima Republike Srbije, ciljevima proklamovanim, sa idejom da radom i energijom nastavimo da donosimo dobre rezultate, kako za našu zemlju tako i građane”, rekao je on.

Vučić je izrazio uverenje da je u narednom periodu važno obezbediti jačanje ugleda Srbije u međunarodnoj zajednici, kako na zapadu, tako i istoku, u odnosima sa EU, Ruskom Federacijom, Kinom, SAD, arapskim zemljama i drugim zemljama.

“Srbija mora sliku o sebi još više da popravi. Svoju nezavisnost i suverenost nikome više ne mora da dokazuje, ali Srbija zaslužuje još bolje mesto i da građani Srbije budu još ponosniji”, kazao je predsednik.

Pred Srbijom je, kako je dodao Vučić, dalje jačanje fiskalne stabilnosti, odnosno da je neophodno da se sačuva puna disciplina u trošenju novca, ali i da građani više osete do sada postignute rezultate i uspehe.

“Došlo je vreme, posle teških reformi koje su donele veoma dobre rezultate, da građani Srbije bolje i više osete napredak koji smo ostvarili, a koji će na najbolji način osetiti povećanjem plata u javnom sektoru i penzija”, rekao je Vučić.

Vučić je istakao da budući premijer mora da doprinese daljem smanjenju stope nezaposlenosti, odnosno rastu stope zaposlenosti i podsetio da je pre pet godina stopa nezaposlenosti iznosila 25,9 odsto, a da je danas između 13,5 i 15 odsto.

“Još nismo zadovoljni i cilj nam je da spustimo tu stopu ispod deset odsto”, rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da je neophodno završiti objekte javne namene, za koje je pokrenuto javnih nabavki za 297 objekata.

“Siguran sam i da je u drugim oblastima, poput zdravstva, neophodno mnogo toga da se uradi”, rekao je Vučić.

On je naglasio da je neophodno da se obezbedi i kontinuitet u politici Vlade Srbije, jer Srbija više nije zemlja koja vodi drugačiju politiku iz godine u godinu i da se menja kako se to kome dopadne.

Mediji su proteklih meseci pisali da je nekoliko imena u opticaju za novog premijera Srbije, od Ivice Dačića, Ane Brnabić, ali i Miloša Vučevića, Dušana Vujovića i drugih.

Međutim, za razliku od tog pitanja, bar do danas u 18 sati, statistika je jedina koja je jasna – nova vlada biće 15. od uvođenja višestranačja.

Prethodne dve vlade, formirane u avgustu 2016. i aprilu 2014. godine vodio je upravo Vučić, što ga uz Mirka Marjanovića i Vojislava Koštunicu svrstava među one koji su uzastopno dva puta bili na čelu vlade.

Od 2012. do 2014. godine na čelu Vlade Srbije bio je lilder SPS Ivica Dačić, a Vučić je u toj vladi bio prvi potpredsednik i, pre njene rekonstrukcije, ministar odbrane.

U periodu od 2008. do 2012. godine vladom je rukovodio Mirko Cvetković, a ta vlada, koju je predvodila DS, je jedina koja je posle 2000. godine opstala ceo mandat, odnosno četiri godine.

Od 2004. do 2007. godine vladu je u dva mandata vodio Vojislav Koštunica, dok je od 2003. do 2004. godine na čelu Vlade Srbije bio Zoran Živković.

On je na mestu prvog čoveka vlade došao posle ubistva premijera Zorana Đinđića, koji je vladu vodio u periodu od 2001. do 2003. godine.

Krajem 2000. godine, posle petooktobarskih promena, Srbija dobija prelaznu republičku vladu na čelu sa socijalistom Milomirom Minićem (2000. do 2001. godine).

Kada je u pitanju period od 1990. do 2000. godine, na čelu republičkih vlada bili su Dragutin Zelenović (1991), koji je vodio prvu vladu posle raspada SFRJ, Radoman Božović (1991-1993), Nikola Šainović (1993-1994) i Mirko Marjanović (1994-2000) u dva mandata.

Prema Ustavu i zakonima Srbije, Vlada Srbije je nosilac izvršne vlasti u zemlji. Nadležnosti vlade su da utvrđuje i vodi politiku, izvršava zakone i druge opšte akte Skupštine Srbije, donosi uredbe i druge opšte akte radi izvršavanja zakona, predlaže Skupštini zakone i druge opšte akte i daje mišljenje kada ih podnese drugi predlagač, usmerava i usklađuje rad organa državne uprave…

Vladu čine predsednik vlade, jedan ili vise potpredsednika i ministri. Predsednik vlade vodi i usmerava rad vlade, stara se o ujednačenom političkom delovanju vlade, usklađuje rad članova vlade i predstavlja vladu. Ministri su za svoj rad i za stanje u oblastima iz delokruga ministarstava odgovorni predsedniku vlade, vladi i Skupštini Srbije.

“Zato je Srbija obezbedila poštovanje sa svih strana sveta i zato ljudi mogu da očekuju bolji život nego što su imali do danas”, rekao je Vučić.

Brnabić kreće u pisanje ekspozea,vlada sa još dva resora

Mandatarka nove vlade Ana Brnabić u narednim danima razgovaraće sa političkim akterima o sastavu nove vlade, ali je već sada izvesno da će, sudeći po rečima predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji joj je danas poverio mandat, da će njen kabinet imati dva resora više.

Vlada, koju će voditi prva žena premijer u Srbiji i prva premijerka na Balkanu, trebalo bi da bude izglasana pre 23. juna, odnosno inauguracije predsednika Republike, a za to je potrebno da većina od 250 poslanika svoj glas da Ani Brnabić i njenom kabinetu.

Kao jedno od novih ministarstava pominje se ono za ekologiju, a drugo je nepoznanica, kao i to da li će mandatarka ostati i ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Kostur vlade, kako je rekao šef države, ostaje isti.

Značajnije učešće u vladi dobiće, kako je najavio Vučić, imati SPS.

Region:Balkan dobio prvu gej premijerku,inače eksperta

Mediji u regionu javljaju da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić poverio mandat za sastav nove vlade ministarki Ani Brnabić navodeći da je Balkan dobio prvu gej premijerku, koja je svojevremeno dobila podršku stručne javnosti kao ministarka.

Hrvatski mediji uz to ističu i da je Brnabićeva poreklom iz Hrvatske.

“Priznaje da je homoseksualka, poreklom je iz Hrvatske”, piše Jutarnji list uz napomenu da je reč o jednoj od najuspešnijih ministarki u godinu dana staroj Vučićevoj vladi koja je u tom razdoblju osigurala da građani mogu na jednom šalteru dobiti sve potrebne dokumente.

Brnabić je, kako se navodi, posebna po nekoliko aspekata jer, kao prvo, nije članica vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) ,već je u vladi bila kao nestranačka osoba. Po oceni Jutarnjeg, Vučić se na to odlučio i da bi onemogućio bilo kakvu borbu za nasleđe u stranci.

“Kao drugo, ona je homoseksualka i to nije krila. Srpska pravoslavna crkva (SPC) se nekako pomirila s time da bude u vladi kao ministarka, ali da preuzme mjesto prvog ministra, to SPC-u nikako nije išlo pod kožu”.

I konačno, Brnabić je poreklom iz Hrvatske, iz Stare Baške na o Krku gđe se njena porodica porodica spominje u crkvenim knjigama još 1673. godine, navodi list i dodaje da je Brnabić ipak rođena u Beogradu a da se školovala u SAD.

Index.hr. navodi da je Branabić, aktuelna ministarka državne uprave široj javnosti poznata kao prva srpska ministarka koja je javno priznala da je gej i podseća da ju je aktuelni premijer Vučić hvalio još prošle godine, rekavši da ona ima izvanrednu energiju.

I Hina navodi da je Brnabićeva postala ministarka državne uprave i lokalne samouprave kao nestranačka ličnost i da je Vučić dosada više puta pohvalio njezine rezultate, napominjući da je da je poreklom sa Krka a rođena u Beogradu.

Hrvatski N1 javlja da su sve stranke vladajuce koalicije najavile su da ce u Skupštini Srbije podžati Vucicev prijedlog i da će Brnabić biti prva žena i prva deklarsana LGBT osoba na čelu srpske vlade.

Reč je o ministarki javne uprave koja ima dugogodišnje iskustvo u rukovodenju projektima i koja je radila na USAID-ovom projektu reforme državne uprave u Rumuniji, podseća hrvatski N1

“Brnabić je prva balkanska gej premijerka”, javio je RTCG uz napomenu da je ona 15. mandatar po redu od 1990. godine kada je u Srbiji uvedeno višestranačje.

Crnogorska televizija dodaje da je Vučić najavio da je u narednom periodu važno obezbediti dalje jačanje međunarodnog ugleda kako na Zapadu tako i na Istoku, na putu ka EU, sa Ruskom Federacijom, Kinom…

Crnogorska televizija citira i Brnabićevu koja je istakla je “svesna sam odgovornosti koju preuzima jer treba da nasledi pravog lidera, kao i obaveza prema građanima koji očekuju da rezultate rada Vlade osete kroz bolji kvalitet života”.

Crnogorski portal CDM podseća da je još kada je Brnabićevu Vučić predložio za ministarku državne uprave i lokalne samouprave u prvi plan izbila je njena seksualna orijentacija, pa su čak i svetski mediji javili da je to “apsolutna novina u konzervativnoj balkanskoj zemlji”.

“Njen izbor naišao je na odobravanje stručne javnosti i istovremeno, prema ocenama brojnih svjetskih medija, pokazao privrženost Srbije evropskim vrijednostima kada je riječ o položaju LGBT zajednice”, navodi portal.

RTRS javlja da je Brnabićeva zahvalila predsedniku na ukazanom poverenju da vodi Vladu Srbije i nastavi reforme sa nesmanjenom posvećenošću i snagom i podseća da važnu fazu u njenoj poslovnoj biografiji predstavlja angažman u različitim američkim konsultantskim firmama koje su u Srbiji realizovale projekte finansirane od strane Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Klix.ba javlja da je Ana Brnabić nova premijerka Republike Srbije, odnosno jedini kandidat za tu poziciju pred Skupštinom Srbije, a da je reč o aktuelnoj ministarki državne uprave i prvoj homoseksualno orijentisanoj ministarki.

“Vučić presekao – Ana Brnabić novi srpski premijer”, javila je MiA, pozivajući se na srpske medije.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno