Naslovna > Slobodno vreme > Život > Anđelina o borbi protiv seksualnog nasilja

Anđelina o borbi protiv seksualnog nasilja

NOVI SAD – Slavna glumica, humanitarka i posebna izaslanica UN-ove agencije za izbeglice Anđelina Džoli posetila je International Peace Support centar za izbeglice u Keniji i na tribini održanoj povodom Svetskog dana izbeglica održala govor o borbi protiv seksualnog nasilja.

Anđelina se u Nairobiju susrela sa oko 200 izbeglica koje trenutno žive u sigurnoj kući za žene. Prema saopštenju UNHCR-a te žene su deo inicijative koja radi kako bi im pružila obrazovanje i veštine koje će im pomoći da se osamostale.

“Način na koji ih tretiramo mera je naše humanosti. Na Svetski dan izbeglica molim ljude da razmotre bol i patnju ovih mladih devojaka. Ne samo da su morale pobeći od ekstremnog nasilja i progona, nego su bile zlostavljane”, rekla je.

Ovo je Anđelinina treća poseta Keniji koja je dom za više od 490.000 izbeglica iz Južnog Sudana, Demokratske Republike Kongo i nekoliko drugih regija.

Tokom 2012. godine Anđelina je sa bivšim britanskim ministrom spoljnih poslova Lordom Williamom Hagom radila na pokretanju Sporazuma o sprečavanju seksualnog nasilja u cilju okončanja seksualnog nasilja u ratnim zonama, osiguravajući da se počinitelji dovedu pred lice pravde i osiguravajući bolju podršku preživelima širom sveta.

“Stvarnost je takva. Žene i devojke, kao i muškarci i dečaci, i dalje mogu biti žrtve silovanja u konfliktnim zonama, a počinioci prolaze nekažnjeno. U ime žrtava seksualnog nasilja molim se da ovo pitanje postane ozbiljno i lično kako biste iskoristili svoju poziciju i svoj uticaj da širite ovu poruku unutar svojih oružanih snaga i na svim misijama na kojima služite”, poručila je slavna glumica.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno