Naslovna > Oko nas > Svet > BDP Hrvatske porastao 2,5 odsto

BDP Hrvatske porastao 2,5 odsto

ZAGREB – Hrvatska privreda je porasla u prvom tromesečju 2017. godine za 2,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine, objavio je danas Državni zavod za statistiku (DZS).

To je manje od očekivanja, budući da je osam makroekonomista u anketi agencije Hina prognoziralo u proseku rast hrvatskog bruto domaćeg prozivoda (BDP) od 3,1 posto na godišnjem nivou, izveštava hrvatska novinska agencija.

Istovremeno, promet u trgovini na malo je u prvom kvartalu porastao za 5,4 posto u odnosu na isti lanjski period, nešto brže u odnosu na 4,6 procenata u prethodnom kvartalu.

To se, između ostalog, duguje poboljšanjima na tržištu rada i rastu plata nakon poreskih promena početkom godine, navodi Hina.

Prosečna mesečna neto plata isplaćena za mart iznosila je 6.022 kune (812 evra), što je na godišnjem nivou nominalno više za 5,2 odsto.

Prema podacima DZS-a, izvoz hrvatske robe je u prva tri meseca ove godine bio veći za 21,1 odsto nego u prvom lanjskom kvartalu, i iznosio je 24,9 milijardi kuna (3,35 milijardi evra), dok je uvoz istovremeno porastao za 11,33 posto, na 37,93 milijarde kuna (5,11 milijardi evra).

Deficit u spoljnotrgovinskoj razmeni je iznosio 13,03 milijarde kuna (1,75 milijardi evra).

Makroekonomisti kažu da za sada ne smanjuju procene godišnjeg rasta privrede (3,1 odsto), ali da će kriza u Agrokoru, najvećem hrvatskom koncernu koji je pod pritiskom dugova bankama i dobavljačima od oko 40 milijardi kuna (5,4 milijarde evra), sasvim sigurno uticati na rast BDP-a u ovoj godini.

Poručuju da je uticaj restrukturiranja Agrokora, čija prodaja čini oko 15 odsto BDP-a i koji ima poslovne veze sa gotovo 2.000 preduzeća, na celokupnu ekonomiju Hrvatske trenutno vrlo teško proceniti zbog nedostatka pouzdanih podataka, kao i načina i brzine sprovodenja restrukture, prenosi hrvatska novinska agencija.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno