Naslovna > Regioni > Beograd > Beograd: Restrikcije zbog rasipanja vode

Beograd: Restrikcije zbog rasipanja vode

TEMPERATURE iznad proseka za ovo doba godine donele su tradicionalne probleme sa vodosnabdevanjem. U želji da se rashlade, žitelji naselja u obodnim delovima grada vodu troše više nego što kapacitet JKP “Vodovod i kanalizacija” dozvoljava. Zbog toga je ovo preduzeće započelo sa režimom preusmeravanja dragocene tečnosti, pa se stanovnici pojedinih mesta već suočavaju sa restrikcijama!

Iako je “Vodovod” uputio apel potrošačima da se suzdrže od neracionalnog korišćenja vode za piće, odnosno od navodnjavanja poljoprivrednih i zalivanja zelenih površina, punjenja individualnih rezervoara i bunara, polivanja i hlađenja pločnika, to nije urodilo plodom. Najpre je “stradala” opština Barajevo – naselja Trebež, Glumčevo brdo, Ripanj i Bela reka.

– Stalnim merenjima na vodovodnom distributivnom sistemu, tokom prethodnih dana smo registrovali povećanje potrošnje vode i do šest puta u naseljima u opštini Barajevo – ističu iz JKP “Vodovod i kanalizacija”. – Prinuđeni smo da uspostavimo režim preusmeravanja u narednim danima, pa će bez potrošne vode žitelji ostajati u periodu od 22 sata do narednog dana u šest ujutru.

Tropske temperature koje su najavljene i za naredne dane svakako neće ići u prilog ni nervoznim građanima, ni glavnim snabdevačima vode. Molba za odgovornošću po svemu sudeći ostaje bez odgovora, pa sudbina Barajeva preti i podavalskim naseljima.

– Značajno povećanje potrošnje zabeleženo je u Pinosavi i Belom Potoku. Naselje Zuce prednjači u neracionalnom korišćenju vode. Ukoliko se ovo nastavi, prinuđeni smo da uvedemo restrikcije u trajanju od po 12 sati – upozoravaju nadležni.

REKONSTRUKCIJA OPREME

DEO vodovodne mreže biće obnovljen u opštinama Surčin i Stari grad. Radovi u Ulici 11. oktobra u naselju Bečmen bi trebalo da budu gotovi polovinom novembra, dok će cevi u Gračaničkoj ulici biti zamenjene do kraja narednog meseca.

Iz “Vodovoda” podsećaju da svako korišćenje vode koje nije namenjeno za piće, pripremanje hrane, održavanje lične higijene i domaćinstva, predstavlja nenamensku potrošnju. Odgovorno ponašanje svih građana pomaže očuvanju sistema vodosnabdevanja i omogućava da svi Beograđani imaju dovoljno vode.

Inače, problem imaju i Gročani. Lokalno preduzeće za vodosnabdevanje narednih dana zavrnuće slavine u Zaklopači. Restrikcije će trajati od 20 sati do šest ujutru sledećeg dana.

CEVOVOD ARAPOVAC – BELjINA

U TOKU je gradnja cevovoda Arapovac – Beljina u selu Rožanci. Kada radovi budu gotovi do kraja oktobra, očekuje se stabilno snabdevanje za ukupno devet sela na teritoriji opština Lazarevac i Barajevo. Vrednost posla je 90 miliona dinara.

– Dužina cevovoda je skoro sedam kilometara, a do sada je urađeno 2,6 – rekao je gradski menadžer Goran Vesić prilikom obilaska radova.

– Nakon završetka posla biće obezbeđeno stabilno vodosnabdevanje zasela Arnajevo i Rožanci u Barajevu, i Sokolovo, Junkovac, Arapovac, Mirosaljci, Strmovo, Prkosava i deo Velikih Crljena u Lazarevcu.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno