Naslovna > Oko nas > Balkan > Britanci poručili: Put u Bosnu opasan

Britanci poručili: Put u Bosnu opasan

Vlada Velike Britanije obnovila je upozorenje svojim državljanima koji putuju u Bosnu i Hercegovinu na mogućnost terorističkih napada u BiH. Britanske vlasti u upozorenju svojim državljanima, koje je objavljeno na stranici za informisanje Vlade Velike Britanije, upozoravaju i na mogućnost napada terorista na verske objekte u BiH.

– Postoji verovatnoća da bi teroristi mogli da izvrše novi teroristički napad u ovoj zemlji – navodi se u upozorenju Vlade Velike Britanije.

Dalje, u upozorenju britanske vlade, koje je izdato početkom maja ove godine, navodi se da napadi mogu biti nasumični, kao i da se može desiti da meta bude neko mesto koje posećuju stranci.

Iz Britanije navode i da BiH svake godine poseti 9.000 Britanaca, ali podvlače i da su se u BiH 2015. godine desila dva teroristička napada – 27. aprila u Zvorniku, gde je ubijen jedan policajac a dva ranjena, i 18. novembra 2015. u sportskoj kladionici u Rajlovcu, u blizini Sarajeva, kad su usmrćena dvojica pripadnika Oružanih snaga BiH, a tri osobe ranjene.

Dževad Galijašević, ekspert za borbu protiv terorizma, kaže, za “Novosti”, da upozorenje Velike Britanije dolazi jer su svesni da u BiH postoji mreža podrške Islamskoj državi i da BiH, nažalost, ima veliki potencijal za teroristički napad.

– Britanija šalje zasada načelno upozorenje u BiH, i ono još nije operativno, već je više kao upozorenje da bezbednosne agencije budu budne. S druge strane, želi da obavesti svoje institucije u BiH da postoji realna mogućnost od terorističkog napada – kaže Galijašević.

Prema njegovim rečima, pre desetak godina postojala je informacija u bezbednosnim krugovima da je moguć teroristički napad na Ambasadu SAD, ali i Ambasadu Velike Britanije u Sarajevu.

Dalje kaže da u BiH ima oko 3.000 osoba koje se smatraju potencijalnom terorističkom pretnjom.

 

– U svim bezbednosnim izveštajima stranih službi navodi se podatak da u Bosni ima oko 100.000 vehabija ili ljudi koji ih podržavaju. To pokazuje koliko je jak vehabijski lobi u BiH – ističe Galijašević, i dodaje da slike zastava Islamske države koje se pojavljuju po mestima u BiH skoro svakog meseca takođe utiču na lošu sliku o BiH kad je u pitanju terorizam.

On dodaje da je pretnja za čitavu Evropu, a pogotovo za BiH, podatak da je Islamska država otvorila front protiv Britanije i da se zbog toga, nažalost, mogu očekivati napadi, kako u Britaniji, tako i na njihove ambasade gde god postoje.

 

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentari



Podeljeno