Naslovna > Srbija Danas > Politika > Brnabić: Apsolutni kontinuitet sa prethodnom vladom

Brnabić: Apsolutni kontinuitet sa prethodnom vladom

BEOGRAD – Mandatarka za sastav nove Vlade Srbije Ana Brnabić najavila je večeras da će buduća vlada imati apsolutni kontinuitet sa prethodnom vladom i istakla da je njen cilj da osigura da sve što je rađeno bude održivo.

Ona je, gostujući na televiziji Pink, kazala da je koordinacija između predsednika i premijera Srbije najbolja stvar za Srbiju.

Prema njenim rečima, kada se ne bi konsultovala sa predsednikom Srbije, koji je bio predsednik Vlade prethodne tri godine, trebalo bi je kritikovati.

“To je kontinuitet i u tom kontinuitetu to je neophodno. Kao što je potrebno da imam dobru saradnju sa predsednicima Privrednom komorom Srbije, Stalnom konferencijom gradova i opština i svima koji treba da povuku Srbiju da ide napred”, rekla je Brnabić.

Kako je kazala, svaki vid saradnje je dobar.

“Kada imate tim, koji posvećeno radi na boljitku Srbije, ne postoji ništa bolje za Srbiju. Mislim da je pametno da imate saradnju sa prethodnikom jer je to kontinuitet, bilo bi glupo to ne raditi” rekla je ona napominjući da ne bi bilo u redu da nije razgovarala sa svojom prethodnicom Kori Udovički kada je došla na čelo Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

“Nema previše filozofije oko fokusa buduće vlade. Bila sam član Vlade premijera Aleksandra Vučića, na njegov poziv, jer sam verovala da je ona reformska i nisam se prevarila. U 10 meseci dok sam bila ministarka išli smo brzo, bili efikasni, a što je meni važno, povlačili smo kao vlada hrabre poteze”, naglasila je Brnabić.Ona je kazala da se u potpunosti posvetila pisanju ekspozea.

Objasnila je da će njen lični prioritet biti veći rast BDP-a, uspešno zaključivanje sedmog aranžmana sa MMF, kao i celokupnog aranžmana, i dalje unapređenje pozicije Srbije na Duing biznis listi Svetske banke, jer to pokazuje reforme u mnogo sfera od građevinskih dozvola, preko pravosuđa, do borbe protiv korupcije.

“To je dobar okvir u kojem treba da pratimo dalji razvoj”, ukazala je ona.

Dodala je da će se baviti i pitanjima kojima je bila posvećena kao ministarka, kao što je efikasna uprava.

Ona je najavila da sprema dve dodatne posebne teme na kojima će biti fokus, a da će o njima govoriti u Skupštini.

“Kao vlada, trudićemo se u kontinuitetu da se držimo finansijske discipline koja je uvedena, ali i lično ću se posvetiti pronalaženju rasta u nekim oblastima u kojima do sada rast u Srbiji nije bio prepoznat, kao što su digitalizacija, ponovno pozicioniranje Srbije kao fantastične destinacije za filmsku industriju, gejming i kreativnu industriju. Srbija ima veliki potencijal, ali on nije prepoznat”, kazala je Brnabić.

Mandatarka je kazala da je cilj da se privredni rast Srbije kreće ka 3,5 odsto, pa 5 odsto, i da sve bude održivo.

Nepromenjeno o KiM, približavanje EU i dobri odnosi sa Rusijom

Brnabić je izjavila da će Vlada i u spoljnoj politici imati kontinuitet sa dosadašnjom spoljnom politikom, što podrazumeva približavanje EU, dobre odnose sa Rusijom, UAE i Kinom i očuvanje teritorijalnog integriteta Srbije.

Ona je rekla da će vlada uvek i na prvom mestu štititi interes Republike Srbije i istakla da je u ovom trenutku EU interes Srbije.

Nova vlada će nastaviti i da održava dobre odnose sa Rusijom, UAE, Kinom i nastaviti da unapređuje odnose sa tim zemljama, dodala je Brnabić.

“Kina nas je stavila u centar globalnog projekta, za koji je ceo svet zainteresovan. Na dan inauguracije pričala sam sa pet investitora iz Kine, koji su rekli da je Srbija važna za taj projekat”, rekla je ona.

Govoreći o Kosovu i Metohiji, ona je kazala da Srbija neće menjati svoj stav.

“Zakletva koju smo položili važi i danas – čuvaćemo suverenitet i teritorijalni integritet naše zemlje”, rekla je Brnabić.

Ona je dodala i da će Srbija nastaviti da održava i unapređuje odnose i sa zemljama BRIKS-a koje su takođe važne, a sa kojima odnosi nisu dovoljno iskorišćeni.

Ostavljena mi je puna kasa, biću hrabra da nastavim reforme

Mandatarka je izjavila da od prethodne vlade nasleđuje punu kasu, kao i sređene i stabilne javne finansije i poručila da će biti hrabra i nastaviti da sprovodi mere koje će dalje osigurati budućnost i razvoj Srbije bez obzira da li će one biti popularne.

“Apsolutno ću biti hrabra i nastaviti sa nepopularnim merama kada su u pitanju finansijska stabilnost i kada je u pitanju budućnost Srbije” rekla je Brnabić.

Ona smatra da je unekoliko očekuje lakši deo posla jer je novu vladu dočekala mnogo bolja i stabilnija finansijska i ekonomska situacija , za razliku od prethodnih vlade koju je dočekala zemlja blizu bankrota.

“Ostavljena je puna kasa, stabilnost i sigurnost, disciplina, i tu stabilnost obezbedićemo i dalje” poručila je Brnabić.

Mandatarka je rekla da građani mogu da očekuju i dalje povećanje plata i penzija, naravno, u skladu sa budžetom i bez njegovog ugrožavanja, ili na uštrb nastavka smanjenja javnog duga.

Kako je rekla, u 2018. i 2019. građani će videti u većoj meri efekte tih mera a koje će se ogledati u većem broju radnih mesta, investicijama, povećanju kupovne moći…

Insistiraću na timskom radu i rezultatima

Brnabić je istakla da od vlade koju će voditi očekuje, kao i do sada, red, rad, disciplinu i pre svega timski rad, ukazujući da je dobila autoritet od čoveka koji je direktno osvojio podršku 56 odsto građana Srbije.

Ona je rekla da je proteklih par dana čula mnogo kritika, podsetivši da je kritike čula i kada je ulazila u vladu.

“Znali smo da će tih kritika biti, bile su kritike da sam fikus, ikebana, Mirko Cvetković, i čula sam i… idemo dalje”, poručila je Brnabić.

Ona je kazala da očekuje fantastičnu saradnju sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, sa kojim je, kako je rekla, imala fantastičnu saradnju dok je bila u vladi.

“Sve što sam čula pre i kada sam ušla u Vladu nije istina. On je mene pustio da vodim ministarstvo kako najbolje znam i umem. Dao mi je pored toga savet za inovaciono preduzetništvo i informacione tehnologije koje je ogromna šansa. Nikada nije pitao šta radim. Jedino što je govorio jeste ‘ajde brže, jel ne može brže, trebaju nam rezultati brzo’. Zbog toga sam prihvatila poziv”, podvukla je mandatarka.

Vučić nije mogao u svim ministarstvima da kaže šta treba i ko da radi

On je istakla da je jedan od mitova da je Vučić “mikro-menadžer”.

“Ako mislite da on može u svim ministarstvima da kaže šta treba i ko da radi, to je nemoguće. On traži odgovornost, a to ću i ja ako budem premijer”, najavila je Brnabić.

Ona je istakla da se neće mešati u resore, ako nisu strateški važni za Srbiju i obuhvataju više resora, ali da će pratiti dokle se stiglo.

“Mislim da će najteže biti da imamo timski duh. Na prvoj sednici ću tražiti da imamo timski rad. Ja nemam autoritet kao Vučić, a nisam ga ni zaslužila. Nisam izašla na izbore, nemam svoju stranku, nisam dobila skoro 56 odsto glasova. Meni je autoritet dat od nekog ko je dobio 56 odsto podrške direktno od građana”, objasnila je Brnabić.

Rekla je da će od svojih ministara tražiti apsolutno da poštuju funkciju predsednika Vlade, da rade i odlučuju kao tim.

“Ja ću kao premijer seći gde treba, i svakako uvek stajati iza odluka Vlade i braniću ih kakve god kritike bile”, podvukla je ona.

Spremna ulazim u Skupštinu, kritike me nisu uznemirile

Mandatarka za sastav nove Vlade je istakla da je potpuno spremna da izađe pred poslanike pred kojima će braniti ono što misli da treba da bude fokus buduće vlade.

“Kakva god budu osporavanja ja ću odgovoriti. Spremna ću ući u skupštinu. Nadam se da ćemo razgovarati o kontinuitetu, rezultatima prethodne vlade. Ako neko osporava ja sam tu da probam da objasnim na racionalni način. Nadam se konstruktivnoj diskusiji”, kazala je ona.

Najavila je da će predstaviti planove buduće vlade i zatražiti poverenje što većeg broja poslanika, dodajući da je spremna za raspravu, kao što je bila spremna za kritike.

“Kritike me nisu uznemirile. Idemo dalje. Imamo toliko posla pred nama”, poručila je Brnabić.

Ona je napomenula da ne voli protokolarni deo, koji je, kako je napomenula, takođe važan, ali da će joj biti lakše kada počne da radi, pošto zna svoje ciljeve i zadatke.

“Guraću najbolje što mogu. Ulagati još više snage i energije nego što sam na čelu ministarstva, a svi moji saradnici znaju da sam krenula u ministarski posao od prvog dana u šestoj brzini”, ukazala je Brnabić.

Ukazala je da je kontraproduktivno i užasno loše za Srbiju da neko napada neke stvari samo zato da bi ih napadao, bez fundamentalnih razloga.

Ocenila je da su takve kritike samo marketinški potez.

“Nije kredibilno ako kritikujete sve što je uradio Aleksandar Vučić”, podvukla je Brnabić.

“Nema veće časti od toga da budete predsednik Vlade”

Kazala je da joj je čast da joj je predsednik ponudio da bude mandatar za sastav buduće vlade i na čelu te vlade.

“Nema veće časti od toga da budete predsednik Vlade”, podvukla je ona.

“Srbija nije balkanska, homofobična i zatvorena zemlja”

Brnabić je izjavila da Srbija nije balkanska, homofobična i zatvorena zemlja i da ljude samo interesuje samo da li je neko dobar čovek i da li je sposoban da uradi posao koji mu je poveren.

Brnabić je rekla da pozitivni članci koji stižu iz sveta, komentari o tome što joj je predsednik Srbije Aleksandar Vučić poverio mandat za formiranje vlade, jesu odlični za Srbiju ali ne samo u smislu promocije već i što pokazuju da Srbija nije homofobična zemlja.

Kako je rekla, naravno da ima incidenata ali građanima Srbije je uglavnom svejedno kakva je čija seksualna orijentacija ili to da li ste muškarac ili žena, već da li ste dobar čovek i da li umete da radite svoj posao.

“I u svemu tome je nebitno da li ste LGBT ili žena” rekla je ona.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno