Naslovna > Srbija Danas > Politika > Brnabić: Čast je služiti Srbiji, plate će biti veće

Brnabić: Čast je služiti Srbiji, plate će biti veće

BEOGRAD – Čast je služiti Srbiji kako bi se ona menjala na bolje, rekla je danas mandatarka Ana Brnabić na početku ekspozea pred poslanicima Narodne Skupštine i istakla da njena vlada nastavlja posao na odličnim temeljima koje joj je ostavila vlada Aleksandra Vučića.

“Važno je da se usaglasimo oko prirotieta i napravimo društveni dogovor oko toga sta zajedno mozemo i moramo da postignemo da bismo u Srbiju uveli u red uspešnih država”, istakla je Brnabić.

Vreme koje je pred nama pokazaće koliko smo kao društvo i pojednci hrabri da zajedno pomerimo granice i zakoračimo u budućnost svih nas.

“U politiku sam ušla iz privrede, a iz ljubavi prema Srbiji. Vratila sam se iz najbolje zelje da uradim nesto za svoju zemlju. Čast je služiti Srbiji, kako bi se ona menjala na bolje” rekla je Brnabić i dobila prvi aplauz poslanika.

Zajednica srpskih opština – hitno

Brnabić je rekla da Zajednicu srpskih opština na Kosovu i Metohiji hitno treba uspostaviti.

“Cilj je održavanje političke stabilnosti u AP Kosovo i Metohija, nastavak pregovora sa predstavnicima privremene uprave u Prištini, ekonomsko osnaživanje Srba i nastavak podrške njihovom povratku”, rekla je Brnabić izlažući ekspoze.

“Hitno treba uspostaviti Zajednicu srpskih opština, onako kako je predviđeno dogovorom iz 2008. godine”, rekla je ona.

Povećaćemo plate, zadržati finansijsku stabilnost

Ona je kazala da je jedan od prioriteta njene vlade nastavak ekonomskih reformi, te da očekuje stalni godišnji rast BDP od 3,5 odsto, kroz povećanje investicija, izvoza robe i usluga i smanjenja udela javnih rashoda.

Za to je potrebno dalje unapređenje poslovnog okruženja, politička stabilnost i dalje približavanje EU, naglasila je Brnabić u ekspozeu.

To podrazumeva i nastavak reforme državne uprave i efikasniji rad države, koja treba da bude servis građana.

“Važno je da u javnim finansijama zadržimo red koji je uvela prethodna vlada”, podvukla je Brnabić i istakla da je potrebno da vlada dobro planira prihode i rashode.

Podsetila je da smo prošli uspešno šest revizija sa MMF, da je sada na redu sedma i da će ove godine biti završen uspešno aranžman sa MMF.

Kako je rekla, napori pre svega građana i vlade prepoznati su od strane MMF, Svetske banke, i drugih institucija.

“Nastavićemo rigoroznu kontrolu trošenja novca, a opšti deficit države treba da bude ispod jedan odsto, a sa daljim rastom ekonomije da se spusti javni dug na 60 odsto BDP”, istakla je.

To bi, kaže, stvorilo prostor za plate i penzije i za nove investicije i infrastrukturu.

“Povećaćemo plate u javnom sketoru”, kategorična je Brnabić.

“Pojedinac ne može sam ili može malo i tražim vašu podršku da modernizujemo državu i napustimo birokratski način razmišljanja” rekla je ona.

Javne finansije su, podsetila je, žila kucavica ekonomskog sistema i pravilnim radom imaćemo povećanje plata u javnom sektoru, ali će se raditi i na smenjenju opterećenja poslodavaca.

Kako do razvijene ekonomije…

Ona je istakla je da pravni okvir u Srbiji ne sme da bude prepreka inovacijama.

“Neophodno je prepoznavanje novih organizacija kompanija i poslovnih promena koje donose nove tehnologije”, rekla je Brnabić.

Veliki potencijal brzog razvoja ekonomije je u digitalizaciji tradicionalnih grana privrede, poput poljoprivrede, rekla je Brnabić, navodeći primer korišćenja senzora, i bespilotnih letelica.Ona je dodala i da je vizija njene vlade razvoj preduzetništva koje je zasnovano na znanju i inovativnosti.

“To proizvodnju čini zdravijom, jeftinijom i sigurnojom”, rekla je Brnabić.

Mi kao društvo, dodala je, moramo da idemo u susret promenama koje će ubrzati naše pridruživanje razvijenim ekonomijama.

Dodala je i da je neophdono je da se motivišu uspesni poslovni ljudi Srbije da investiraju u inovativna preduzeća, čime će se, kako je rekla, uvećavati domaći kapital, a inovativni preduzetnici imaće više izvora finansiranja.

Ona je istakla da će buduća vlada pokušati da odvoji još veća sredstva iz budžeta za inovacioni fond, po ugledu na Izrael, koji je, na taj način postala jedna od najnaprednijih država sveta.

Mandatarka je dodala i da je cilj nove vlade da svaki strani investitor angažuje lokalne firme kao izvođače i proizvođače.

“Vlada će raditi na osnaživanju domaćih firmi da ispune zahteve i standarde stranih investitora”, rekla je Brnabić.

Ona je podvukla i da će buduća vlada raditi na osnaživanju ženskog predzetništva, kao i preduzetništva mladih i socijalnog preduzetništva.

Kada je reč o restrukturiranju i racionalizaciji javnih preduzeća u državnom vlasništvu, Brnabić je rekla da će taj proces biti odlučno nastavljen racionalizacijom broja zaposlenih, kao i rešavanjem nagomilanih dugova i velikog potraživanja.

“Od 17 strateški važnih javnih preduzeća u državnom vlasništvu, kod deset je status već rešen, a u toku je rešavanje ostalih sedam. To će imati pozitivan uticaj na javne finansije, jer će budžetska podrška preduzećima sa velikim gubicima biti manja”, rekla je Brnabić.

Veliki napredak ostvaren je u oblasti putne infrastrukture, rekla je Brnabić, ukazujući da se Koridor 10 privodi kraju, dok će ostale deonice, najavila je, biti završene u prvoj polovini naredne godine.

U tom cilju, podvukla je, potrebno je raditi na jačanju regionalne saradnje i povezivanju infrastrukturne mreže.

“Još 900 kilometara puteva moramo da rehabilitujemo u narednih nekoliko godina”, rekla je Brnabić.

Prema njenim rečima, povezivanje Srbije sa ostatkom sveta zavisi i od modernizacije i širenja železničke mreže.

“Počećemo tokom ove godine modernizaciju pruge Beograd – Budimpešta”, najavila je Brnabić.

Kada je reč o vazdušnom sektoru, ona je rekla da je ukupan prhod uvećan za 70 odsto u odnosu na prethodne godine, i da je potpisano više od 30 važnih sporazuma u toj oblasti.

“Kako bismo osigurali dalji rast i nova radna mesta na Aerodromu Nikola Tesla, stupićemo u koncesioni aranžman, a zatvaranje te transakcije očekujemo u martu naredne godine”, rekla je Brnabić.

Mandatarka za sastav nove Vlade istakla je da je u poljoprivredi ogroman potencijal koji moramo da kapitalizujemo, modernizacijom tehnologije, ali i obrade sirovina, čime bi izvozili, umesto sirovina, obrađeni proizvod.

Najavila je ulaganje u navodnjavanje, te i izmenu zakona o poljoprivrednom zemljištu, čime bi se onemogućila prodaja tog zemljišta strancima.

Istakla je da će sve izmene biti u skladu sa putem u EU.

Krajem godine, kako je najavila, biće završeno sa akreditacijom na korišćenje IPAK fondova, a cilj je da se privredna gazdinstva pripreme za ulazak u EU.

Isto tako je ocenila da je rudarstvo važna privredna grana, koja generiše visokostručne, dobro plaćene poslove, koji doprinose nacinalnom, regionalnom i lokalnom razvoju.

Kapitalne investicije u razvoj rudnika pomaže regionalni razvoj, istakla je Brnabić dodajućid a će rudastvo svakako biti značajan segment.

Unapređenje energetskog sektora obezbeđuje, kako je dodala, osiguranje bezbednosti u složenim energetskim okolnostima.

Taj sektor, kako je kazala, mora da se unapredi na način koji će olakšati život građanima i pomoći privredu.

Ukazala je da još uvek predstavljamo jedno od najjeftinijih tržišta energije u Evropi, te dodala da će vlada nastojati da poveća prihode u tom sektoru.

Energija iz obnovljivih izvora je, kako je kazala, veoma važno jer ćemo time obezbediti energetsku sigurnost.

Nastavićemo, kako je najavila, i sa izgradnjom projekta Transbalkanski koridor.

Rezultate moje vlade poštovaće i oni koji su me osporavali

Sigurna sam da će ova vlada imati takve rezultate da ni oni koji su o meni govorili s podsmehom neće moći o njih da se ogluše, poručila je ona.

“Našu viziju možemo da gradimo na osnovu temelja, koje je postavila prethodna vlada”, rekla je Brnabić.Brnabić je rekla da nijedna vlada u poslednjih deset godina nije ostavila tako dobro stanje novoj vladi, kao što je to učinila vlada Aleksandra Vučića.

Ona je istakla da je državna kasa u dobrom stanju, makroekonomski pokazatelji su pozitivni, u budžetu je suficit, inflacija je u predviđenim granicama, postoji trend smanjenja javnog duga…

“Nijedna vlada nije započela mandat sa tako dobrim stanjem u budžetu, kao ova koju ću, ako bude glasala većina poslanika, voditi ja”, rekla je Brnabić.

Brnabić je istakla i da na sve izazove pred našom zemljom moramo da odgovorimo hrabro, odlučno i sa jasnom vizijom kuda idemo.

Odluke mog tima, istinu i činjenice braniću s dostojanstvom

Ona je pozvala poslanike u Skupštini Srbije da se pridruže njenom timu u izgradnji boljeg života za sve građane i izgradnji buducnosti za sve nas, te poručila da će odluke svog tima braniti s dostojanstvom i dignitetom.

Ona je istakla da će njen tim raditi jedinstveno, da će nastupati zajednički u odbrani svojih stavova i odkluka, ali i naglasila da će najveća odgovornost u svemu biti – njena.

“Najveća odgovornost biće na meni, neću se skrivati iza saradnika, redovno ću izveštavati javnost o tome šta nameravamo, podsticaću konstruktivnu kritiku i uprkos uvredama u javnom govoru koje su mi već upućene proteklih dana i koje mogu da očekujem i ubuduće, ja ću istinu i činjenice braniti s dostojanstvom i dignitetom, ” poručila je Brnabić.

Obrazovanje drugi prioritet vlade

Obrazovanje će, posle digitalizacije, biti drugi najvažniji prioritet vlade, poručila je Brnabić.

“Da unapredimo obrazovni sistem, podsticaćemo analitički sistem razmišljanja. Radićemo na tome da promenimo način razmišljanja koji sputava kreativnost, da mlade navedemo da ne odustanu na prvoj prepreci, da veruju u sebe i idu u susret ambicijama. Negovaćemo preduzentički duh kod mladih, što ne znaci da svi mladi treba da budu preduzetnici”, rekla je Brnabić, primetivši da su takvi principi i nju vodili pre nego što je došla u državnu upravu.

Obrazovanje je najveća vrednost 21. veka i moramo ga negovati, poručila je Brnabić, dodajući da je važno da povratimo poverenje u obrazovni sistem.

“Kad završimo školu pola tog znanja je već prevaziđeno i zato moramo da učimo i dalje, ovaj je vek namenjen onima koji ne žele da stanu u obrazovanju”, navel je mandatarka.

Zato će, kako je poručila, tim u vladi raditi u najboljem interesu Srbije, a ona veruje da će nova vlada umeti da odgovori brojnim izazovima.

“Ohrabrivaću dijalog kako bismo donosili dobre odluke za Srbiju”, poručila je Brnabić, dodajući da će svako konstruktivno rešenje naići na otvorena vrata u njenom tumu.

Antiću pozlilo, sednica kasnila

Sednice Skupštine Srbije nije počela na vreme jer je jednom kandidatu za ministra pozlilo, a šef poslanicke grupe SRS Vojislav Šešelj rekao je da je Maja Gojković trebalo da obesti poslanike da sednica opravdano kasni jer je pozlilo ministru Aleksandru Antiću, a ne da to drži u tajnosti.

“Ne radim u žutoj štampi, nisam htela da pravim senzaciju”, rekla je Gojković.

Šarović je rekao, javljajući se po povredi Poslovnika, da nema opravdanja za kašnjenje, posebno sednice na kojoj će biti izbarana vlada.

Gojković je na to rekla da je jednom od kandidata za ministra pozlilo.

“Bavila sam se tim pitanjem, a ne vašim opservacijama o tome šta bi trebalo da uradim ili ne”, kaže Gojković.

Predlog sastava vlade

Brnabić je predložila je Skupštini sledeći predlog za sastav vlade:

Ivica Dačić, prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova,

Nebojša Stefanović, potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova,

Rasim Ljajić, potpredsednik vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija,

Zorana Mihajlović, potpredsednik vlade i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture,

Dušan Vujović, ministar finansija,

Goran Knežević, ministar privrede,

Goran Trivan, ministar za zaštitu životne sredine,

Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike,

Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije,

Nela Kuburović, ministarka pravde,

Branko Ružić, ministar državne uprave i lokalne samouprave,

Aleksandar Vulin, ministar odbrane,

Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Zlatibor Lončar, ministar zdravlja,

Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja,

Vanja Udovičić, ministar omladine i sporta,

Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja,

Slavica Đukić Dejanović, zadužena za populacionu politiku,

Milan Krkobabić, zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju javnih preduzeća i

Nenad Popović, zadužen za inovacije i tehnologiju.

Nova vlada imaće, ako je izglasaju poslanici, a najavljeno je da je za to obezbeđena većina, četiri potpredsednika, 18 resora i tri ministra bez portfelja.

Vlada bi mogla da bude izabrana već u četvrtak, u zakonskom roku.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno