Naslovna > Srbija Danas > Politika > Brnabić kao premijer više ekonomski, Dačić politički deo

Brnabić kao premijer više ekonomski, Dačić politički deo

BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da će kostur vlade ostati isti, ali da će biti određenih promena, da će biti dva ministarstva više, te da će sve biti poznato za vikend. Podvukao je da ovo nije poraz ni za SNS, niti za bilo koga drugog.

“Ovo je moja želja da pokušamo da pronađemo u datom trenutku najbolje rešenje”, rekao je Vučić i dodao: “SPS će, bez obzira što danas SNS ima dominatniju prednost nego na prethodnim izborima, imati značajniju ulogu u vladi. To moja želja, imam puno poverenje u Ivicu Dačića”, naglasio je Vučić.

Objasnio je da će Ana Brnabić, kojoj je poverio mandat za sastav nove vlade, da se bavi pitanjima iz oblasti ekonomije, digitalizacije i slično, a da će Dačić, koji uživa njegovo ogromno poverenje, voditi suštinski politički deo.

Poručio je da je veoma važno da pokušamo da razmišljamo o rezultatima, a ne da nikada ništa ne valja i nije dobro, već kakvi će rezultati ostati na semaforu iza nas.

“Voleli mene ili ne činjenica je da 15. juna imate 20 milijardi suficita sa svim plaćenim katama, a da nismo podigli novac od EPS i Telekoma, što su najveće jednokratne uplate. To sve govori o značajnim rezultatima i to je dobra osnova za podizanje plata”, zaključio je on.

Brnabić: Čast i odgovornost voditi Vladu

Kandidat za premijera Srbije Ana Brnabić zahvalila je predsedniku Srbije na ukazanom poverenju i istakla da joj je čast, ali i da je svesna odgovrnosti koju preuzima.

ana brnabic jpg

“Želim da zahvalim predsedniku na ukazanom ogromnom poverenju da vodim Vladu Srbije i nastavim reforme sa nesmanjenom posvećenošću i snagom”, rekla je Brnabić u prvoj izjavi za javnost nakon što je predsednik Srbije predložio za mandatara.

Ona je istakla da je čast služiti svojoj zemlji.

“Ja ću, ukoliko me Skupština izglasa, Vladu voditi posvećeno i odgovorno, a svoj posao ću raditi pošteno i sa ljubavlju. Svesna sam odgovornosti koju preuzimam jer treba da nasledim pravog lidera, kao i obaveza prema građanima koji očekuju da rezultate rada Vlade osete kroz bolji kvalitet života”, istakla je Brnabić u izjavi dostavljenoj Tanjugu.

Ona je rekla da je prihvatila kandidaturu koju je dobila od predsednika Srbije i da kreće da radi na ekspozeu i sastavljanju Vlade.

“Važno je da se rad na projektima nastavi i ja sutra svakako idem u Vrnjačku Banju u ranije dogovorenu posetu. Idem da proverim kako funkcioniše sistem kojim smo povezali podatke ššest državnih institucija koji omogućava da država bude servis građana”, istakla je Brnabić.

Ona je ocenila da je to važan, reformski, kako je rekla, revolucionaran projekat za Srbiju i ona će sa timom u Vladi Srbije i svim državnim institucijama nastaviti da radi na reformisanju državne uprave.

“Započeti poslovi moraju da se završšavaju, a ja sam poslednjih meseci posvećeno radila na tome da Srbiju uvedemo u red modernih država u kojima državna uprava radi efikasno i u funkciji građana.

Lično ću se angažovati da svi zajedno radimo na ciljevima koji su veći i važniji od svih nas pojedinačno”, poručila je Brnabić.

Brnabić, prva srpska premijerka

Mandatar za sastav nove vlade Ana Brnabić ušla je u vladu prošle godine kao nestranačka ličnost, a u kabinetu Aleksandra Vučića obavljala je funkciju ministarke za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Poslednjih mesec dana, kada se u javnosti spekulisalo o imenu novog premijera, Brnabić je na pitanje da li bi bila na čelu vlade jednom prilikom rekla:

“Hajde danas da ostanemo na tome da ću ostati deo tima, zato što to dugujem čoveku koji me je doveo u taj tim i kome i kao predsedniku treba podrška”.

Ranije je izjavila da ko god bude premijer – biće mu teško.

Poslednja sednica vlade kojom je predsedavao premijer Aleksandar Vučić za nju je, kako je rekla, bila dosta emotivna, s obzirom da premijer, pored velikih uspeha koje je doneo vladi, uvek iznenadi pozitivnim stvarima koje ne očekujete.

“Ja sam došla iz privatnog sektora pre devet meseci na poziv Vučića da bih bila u njegovom timu, realno sam došla u Vladu Srbije da bih radila sa njim i da bih bila član njegovog tima. Jer, mislim da je u vladu uneo snagu, da donosi nepopularne, ali neophodne odluke, da zahvaljujući tome imamo fantastične uspehe koliko god neko kritikovao rad vlade”, rekla je tada Brnabić.

Govorila je i o tome da je njena želja bila da Vučić ostane na mestu premijera, ali da je njegova procena bila da je važnija stabilnost države kao garant toga da će Vlada nastaviti sa nepopularnim ali preko potrebnim reformama.

Ana Brnabić je prva javno deklarisana gej osoba u vladi Srbije, a Vučić je prošle godine, najavljujući da će Brnabić biti u njegovom kabinetu, rekao da ona ne krije svoju seksualnu orijentaciju, te da je to njeno pravo, a da ga zanima njen rezultat.

“Ona je toliko fina i ljupka, rekla mi je: ‘Predsedniče, ako vam to smeta, sigurna sam da će o tome sada da govore, a ja sam odgovorio: ‘Ne, mene zanima samo tvoj rezultat, a znam koliko si stručna i vredna'”, rekao je tada Vučić.

Naveo je da u njenoj biografiji nema mrlje, da je to žena koja ima izvanrednu energiju i koja je mnogo učinila za sve nas, te da se veoma raduje zajedničkom radu.

Gotovo svi elektronski mediji u regionu tada su preneli da je mandatar Aleksandar Vučić objavio predlog za sastav nove vlade, a deo medija je akcenat stavio na to da je za ministarku u budućoj vladi predložena Ana Brnabić koja, kako se navodi, ne krije da je homoseksualnog opredeljenja.

ana brnabic jpg

Pre dolaska na ministarsku funkciju bila je predsednica Upravnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Rođena je 1975. godine u Beogradu.

Poseduje master diplomu (MBA) sa Univerziteta Hal iz Velike Britanije i više od deset godina rada sa međunarodnim organizacijama, stranim investitorima, lokalnim samoupravama i javnim sektorom u Srbiji.

Član Upravnog odbora Peksima i direktor Kontinetal Vinda

Član je Upravnog odbora neprofitne fondacije Peksim, koja stipendira talentovane studente iz Srbije i Makedonije koji se nakon magistarskih studija na Kembridžu vraćaju u domovinu kako bi pomogli ekonomski i društveni razvoj.

Bila je direktor kompanije Kontinental vind Srbija (Continental Wind Serbia – CWS), gde je radila na realizaciji investicije vredne 300 miliona evra u vetropark u opštini Kovin.

Važnu fazu u njenoj poslovnoj biografiji predstavlja angažman u različitim američkim konsultantskim firmama koje su u Srbiji realizovale projekte finansirane od strane Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Bila je zamenik direktora Projekta za razvoj konkurentnosti Srbije, ekspert na Programu reforme lokalne samouprave u Srbiji i viši koordinator Programa za ekonomski razvoj opština.

Aktivno je učestvovala u osnivanju Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) 2006. godine. Uložila je veliki napor u podizanje kapaciteta NALED-a za zastupanje interesa poslovnog sektora, lokalnih samouprava i civilnog društva u Srbiji. Tokom tog angažmana, učestvovala je u uvođenju koncepta lokalnog ekonomskog razvoja u Srbiji i jačanju potencijala opština da unapređuju poslovni ambijent na lokalu, uz aktivnu promociju investicija.

Postaje član, a potom i predsednik Upravnog odbora NALED-a, koji dobija status najveće samostalne privatno-javne organizacije koja se zalaže za unapređenje privrednog ambijenta u Srbiji i koja je u tesnoj saradnji sa Vladom Srbije doprinela jačanju konkurentnosti Srbije u međunarodnim okvirima i na Duing biznis listi Svetske banke.

Dobitnica je priznanja “Biznis dama godine” u kategoriji “Društveno odgovorno poslovanje” za 2013. godinu.

Vučić: Nova ministarstva nisu kompenzacija SPS-u

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da najavljeno formiranje novih ministarstava nema veze sa navodnom kompenzacijom Socijalističkoj partiji Srbije, zato što funkcija premijera nije pripala njihovoj stranci.

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara, poručio da ne pravi kompenzacije ni po kojem pitanju:

“Srpska napredna stranka ima toliku popularnost i toliko glasova da ne mora nikome ništa da daje”, rekao je Vučić.

Kako je istakao, to nije pitanje stranke i međusobne trgovine, već njegove želje da se uključe svi i da se još više uključe socijalisti i u rad vlade, u zajedničku budućnost zemlje i zajedničku borbu.

On je dopustio mogućnost neslaganja i sa izborom Brnabić, ali ih vidi pre svega unutar SNS.

Vučić je na pitanja novinara, nakon što je saopštio da će mandatar biti Ana Brnabić da li ima negde sumnji ili neslaganja sa njegovim predlogom, rekao da “nema sumnje da tako nečega ima”.

Kako je rekao, doneo je odluku za koju smatra da je najbolja za Srbiju, ali da nema sumnje da će mu i zbog promena u Vladi, gde će i Ivica Dačić i SPS imati šira ovlašćenja, biti najteže da o tome govori sa ljudima iz SNS.

Međutim, veruje da će mu u SNS i dalje verovati, stoga što im je bar malo pomogao da ostvare najveće pobede u savremenoj političkoj istoriji Srbije, i da imaju poverenja u njega kako i gde vidi budućnost Srbije.

“Ali, nemam nikakve sumnje da ako igde bude ikakvog neslaganja ili nezadovoljstva da jedino gde to može da bude – to je u SNS” rekao je Vučić.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno