Naslovna > Srbija Danas > Društvo > Čemu pucanje na svadbama?

Čemu pucanje na svadbama?

NOVI SAD – Incident, tokom kojeg je zalutali metak, usled pucnjave na svadbi u Sremskoj Kamenici, ranio desetogodišnju devojčicu u Alibegovcu, srećom nije imao fatalne posledice.

Kolika opasnost preti u ovakvim situacijama i da li je takozvano “puškaranje” na slavljima, zaista deo tradicije.

Rafalne paljbe naročito u vreme novogodišnjih i Božićnih praznika, nažalost nisu retkost. Slave, svadbe, rođenja dece – gotovo da nema praznika, a da nas na to ne podseti komšijski pucanj iz vatrenog oružja.

Viševekovna tradicija pravljenja buke, pogrešnim prenošenjem s kolena na koleno, doživela je verziju, koja često podseća na ratno stanje.

“Ta buka nije morala biti od pucanja i od vatrenog oružja. Mogla je biti buka od drvenih klepetuša ili od prangija, a buka se, po verovanju pravi da bi se rasterali zli duhovi i demoni”, kaže Ljiljana Pešikan Ljuštanović, profesorka Filozofskog fakulteta.

Iako većina ljudi misli, da je poneki pucanj u vazduh, tokom slavlja, potpuno bezbedan, kriminolog Milo Bošković ističe da zalutali metak može biti veoma opasan.

Bošković dodaje da je upotreba oružja dozvoljena samo u situacijama, kada vam je direktno ugrožen život.

“Međutim, ako neko nema dozvolu za nošenje, pa upotrebi takvo oružje, tu možemo imati i drugu situaciju: da vas neko napadne i da vam ugrozi život i da ga tada povredite ili čak lišite života. Vi nećete odgovarati za tu posledicu, ali ćete odgovarati zato što nosite nelegalno oružje”, kaže on.

A da ne biste krivično odgovarali, Ministarstvo unutrašnjih poslova još jednom podseća na legalizaciju oružja, u toku koje, do 1. oktobra, možete predati munciju i oružje u najbližoj policijskoj stanici, bez dokazivanja njihovog porekla.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno