Naslovna > Srbija Danas > Ekonomija > Cene nafte padaju

Cene nafte padaju

LONDON – Cene nafte su na putu da četvrtu nedelju zaredom zabeleže pad, što bi bio najduži period njihovog pada od avgusta 2015. godine, javlja njujorška agencija “Blumberg”.

Razlog tome je što Libija, članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), obnavlja proizvodnju, upravo u trenutku kada je višak zaliha u SAD počeo da jenjava.

Iako je cena naftnih fjučersa na terminskom tržištu u Njujorku danas porasla za 0,9 odsto, ona je ove nedelje u padu od 2,1 odsto, što je četvrta uzastopna nedelja pada.

Američka “laka” nafta WTI za isporuku u julu poskupela je za 39 centi na 44,85 dolara za barel na Njujorškoj merkantilnoj berzi. Ukupan promet u trgovanju bio je u skladu sa 100-dnevnim prosekom. Cena WTI nafte je u četvrtak pala za 27 odsto na 44,46 dolara, što je najniži nivo od 14. novembra.

Severnomorska nafta “brent” za avgustovske isporuke poskupela je za 58 centi na 47,50 dolara za barel na ICE evropskoj berzi fjučersa sa sedištem u Londonu, a u ovoj nedelji je pala za 1,4 odsto.

Američke zalihe nafte su prošle nedelje pale manje od očekivanog, prema podacima Uprave za energetske informacije, dok će Libija, koja je izuzeta iz dogovora OPEK-a o smanjenju proizvodnje nafte, povećati proizvodnju na milion barela dnevno do kraja jula, prema saopštenju državne naftne kompanije Nešnel ojl ko.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno