Naslovna > Srbija Danas > Politika > Češka podržava put Srbije ka EU

Češka podržava put Srbije ka EU

BEOGRAD – Šef delegacije Senata Parlamenta Češke i predsednik Odbora za pitanja Evropske unije Vaclav Hampl istakao je danas da Češka podržava put Srbije ka EU, ali i zemalja u regionu, a zamenica predsednika Odbora za evropske integracije Skupštine Srbije Elvira Kovač izrazila očekivanje da će Srbija do kraja malteškog predsedavanja Savetom EU otvoriti još dva poglavlja.

Elvira Kovač, zamenica predsednika Odbora za evropske integracije, izrazila je zahvalnost na podršci koju Češka pruža Srbiji kada je reč o procesu evropskih integracija i istakla da je strateško opredelenje Srbije članstvo u EU, saopšteno je iz parlamenta.

Hampl je naveo da Češka ne želi da bude arbitar između otvorenih pitanja Kosova i Metohije i Srbije, ali da želi da pruži podršku u procesu rešavanja izazova koja koče dijalog.

Kovač, odgovorila je da je Srbija potpuno posvećena dijalogu Beograda i Prištine, koje su trenutno stopirane zbog tamošnjih izbora, ali da je sigurna da će se razgovori nastaviti.

Kovač je na sastanku sa češkom delegacijom dodala da Narodna skupština poštuje nacionalni program za integraciju Srbije u EU i obaveze Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju kojim se Srbija obavezala na usklađivanje zakonodavstva sa pravnim tekovinama evropske zajednice.

Kovač je objasnila da Odbor za evropske integracije ima kontrolnu ulogu kada pregovaračka pozicija za otvaranje poglavlja o pristupanju u EU dospe u Narodnu skupštinu, kao i da sarađuje sa brojnim nevladinim organizacijama i da je u stalnoj komunikaciji sa Evropskom komisijom i ostalim resornim institucijama EU.

Takođe je istakla da je za Narodnu skupštinu parlamentarna saradnja veoma značajna i da Srbija intenzivno radi i na regionalnoj saradnji koja je bitna za stabilnost države i regiona.

Na sastanku članovi Odbora za evropske integracije i članovi delegacije Senata Parlamenta Češke Republike imali su priliku da se predstave i upoznaju sa radom u parlamentima, a bilo je reči i o posebnom obeležavanju stogodišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje iduće godine.

Učešće u razgovoru uzeli su i narodni poslanici, članovi Odbora za Evropske integracije, Zvonimir Đokić, Aleksandar Stojanović, Dušica Stojković i Vesna Marković.

Prijateljski odnosi Srbije i Češke, jedino neslaganje o KiM

Predsednik Odbora skupštine za spoljne poslove Žarko Obradović istakao je na sastanku sa delegacijom Senata češkog parlamenta prijateljske odnose dve zemlje, dok je František Bublan, koji predvodi češku delegaciju, ukazao na važnost rešavanja otvorenih pitanja između Beograda i Prištine.

Obradović je takođe istakao i značaj međuparlamentarne saradnje koja se konstantno unapređuje, o čemu svedoči i formiranje Poslanička grupa prijateljstva Narodne skupštine Republike Srbije sa Češkom , koja broji 22 člana.

Kao glavni cilj spoljne politike Srbije Obradović je naveo članstvo u EU, ali i nastavak dobre saradnje sa Rusijom i Kinom.

On je naglasio da je proteklih godina Srbija postala značajan akter promocije mira, stabilnosti i saradnje u regionu i stavio zamerku na izostanak reakcije Evropske unije na sve češće propagiranje ideje velike Albanije od strane kosovskih i albanskih zvaničnika.

Obradović je istakao da između Češke i Srbije nema otvorenih pitanja, osim pitanja statusa Kosova, odnosno činjenice da je Češka Republika priznala jednostrano proglašenu nezavisnost južne srpske pokrajine, dok je za Srbiju ona neprihvatljiva.

Predsednik Odbora smatra da se pitanje statusa Kosova ne sme stavljati u kontekst evropskih integracija Srbije, jer je poznato da pet članica EU nije priznalo njenu jednostrano proglašenu nezavisnost.

Obradović je ukazao i na nepoštovanje Briselskog sporazuma od strane Prištine, što se još jednom potvrdilo kroz njihovo onemogućavanje formiranja Zajednice srpskih opština.

Takođe je ukazao i postoje dokazi o prisustvu islamskih ekstremista na teritoriji Kosova i Metohije, što predstavlja pretnju ne samo za Srbiju i Region, već i za Evropu.

Predsednik Odbora za spoljne poslove odbranu i bezbednost Senata Parlamenta Češke Republike František Bublan, istakao je važnost rešavanja otvorenih pitanja koji postoje između Beograda i Prištine, kao i značaj normalizacije odnosa i uspostavljanja saradnje na toj relaciji.

On smatra da je to proces za koji je neophodno vreme, navodi se u saopštenju iz parlamenta.

U prilog tome naveo je aktuelnu saradnju Češke i Nemačke na vojnom planu, koja izaziva negodovanje kod starijih građana Češke, ali ne i kod mladih generacija koje nemaju lične uspomene na period Drugog svetskog rata.

Na sastanku je bilo reči i o formiranju vojske Evropske unije i stepenu saradnje Vojske Srbije sa NATO.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno