Naslovna > Oko nas > Balkan > Crna Gora: Za ruganje NATO kazna 10.000€

Crna Gora: Za ruganje NATO kazna 10.000€

Sa ulaskom u NATO u Crnoj Gori je na snagu stupio član 200 Krivičnog zakonika koji će svakog Crnogorca koji javno izloži poruzi ovaj vojni savez žestoko udariti po džepu. U tom članu piše da će povreda ugleda strane države ili međunarodne organizacije “koštati” od tri do deset hiljada evra! Izuzetak su oni đetići koji kude NATO “u okviru ozbiljne kritike u naučnom, književnom ili umetničkom delu, u izvršavanju službene dužnosti, novinarskog poziva, političke delatnosti, u odbrani nekog prava ili zaštite opravdanih interesa”.

– Svaki argumentovan politički stav, koliko god bio oštar, odnosno svaka utemeljena kritika u iole demokratskoj državi ne može se smatrati vređanjem, a naročito ako se odnosi na fundamentalna pitanja koja se tiču međunarodnog položaja sopstvene države. U tom smislu biće interesantno da li će i na koji način odgovorni hteti da uvide razliku između pojmova kritike i uvrede – kaže za “Novosti” Aleksandar Damjanović, poslanik.

Politički analitičar prof. dr Srđa Vukadinović kaže da u drugim članicama Alijanse ne postoji kazneni zakon sličan ovom u Crnoj Gori!

– Crnogorci su postali čuvari lika i dela NATO saveza. Kada budu ukapirali da su “topovsko meso” biće kasno. Šta je poruga? Da li sledi kazna ako kažete da je NATO novi Rajh? Ili možda da je to organizacija koja širom sveta izaziva ratne sukobe i donosi narodima nesreće? Crna Gora ne treba da čuva NATO od Crnogoraca, već Crnu Goru od NATO. Neka se crnogorska vlast zapita zbog čega se tresu noge Francuzima, Englezima, Nemcima, Italijanima ako to nije zbog ugroženog života nacije od terorizma. Crna Gora je ulaskom u NATO sebe nacrtala kao potencijalnu metu terorista – kaže za “Novosti” profesor Vukadinović.

 

Još interesantnije će biti da oni koji “prete” kaznenim merama saopšte javnosti da postoji direktna veza između najavljenog povećanja PDV i cene članstva u NATO. Naime, povećanje nameta za građane Crne Gore će omogućiti plaćanje visoke cene članstva u NATO, iako te iste građane niko nije pitao ni oko tog članstva, a izgleda ni oko novih poreza i nameta – kaže poslanik Damjanović.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno