Naslovna > Oko nas > Balkan > Crna Gora žrtve zaboravila

Crna Gora žrtve zaboravila

Četvrt veka je prošlo od ratnog zločina nad 14 pripadnika JNA iz nikšićko-šavničke grupe koji su počinili pripadnici vojne policije Hrvatske u Vojno-istražnom centru “Lora” kod Splita i hrvatskih oružanih formacija u Duvnu i Hercegovini u aprilu i maju 1992. godine, a da oni koji su okrvavili ruke nikada nisu odgovarali. Pre godinu dana Udruženje boraca ratova od 1990.godine Crne Gore dostavilo je Milivoju Katniću, glavnom specijalnom državnom tužiocu, pozamašnu dokumentaciju o zločinima nad njihovim saborcima, crnogorskim državljanima, u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Nikakav odgovor o eventualnom početku istrage Udruženje nije dobilo, dok, s druge strane, SDT istražuje šest slučajeva ratnih zločina u Crnoj Gori, među kojima su i predmeti koji su pravosnažno okončani (Bukovica, Morinj, deportacije, Kaluđerski laz).

– Obratili smo se Katniću sa zahtevom za informaciju o rezultatima saradnje Vrhovnog državnog tužilaštva Crne Gore i Državnog odvetništva Hrvatske na procesuiranju tog ratnog zločina, označenog kao “Lora 3”. Detaljno smo ga upoznali sa dešavanjima u tom istražnom centru, priložili dokumenta o okolnostima ubistava 24 vojnika JNA od strane hrvatskih paravojnih formacija u Čepikućama, Ivanjici, Osojniku i Grabu 1. oktobra 1991, kao i o zarobljavanju i stradanju šestorice pripadnika JNA iz barske grupe na području Neuma u aprilu 1992. godine – kaže Nikolić.

Naš sagovornik podseća da su pre 11 godina VDT Crne Gore Vesna Medenica i glavni državni tužilac Hrvatske Mladen Bajić u Budvi potpisali sporazum o saradnji i gonjenju počinilaca krivičnih dela ratnih zločina.

– Područje primene je ograničeno isključivo na ratne zločine koji su počinjeni na području Hrvatske, odnosno prema njenim državljanima, a čiji počinioci imaju prebivalište ili državljanstvo Crne Gore. Tim jednostranim sporazumom, koji je produkt političkog dogovora Stjepana Mesića i Mila Đukanovića da se krivica za ratna dešavanja devedesetih prebaci na JNA i Srbiju, nečinjenjem VDT Crne Gore, diskriminišu se crnogorske žrtve ratnih zločina hrvatskih oružanih snaga, poput pripadnika nikšićko-šavničke grupe – kaže Nikolić.

Borci traže odgovor na pitanje od predsednika VDT Ivice Stankovića i SDT Milivoja Katnića šta je sa ratnim zločinom u slučaju “Lora 3” i tvrdnjom Županijskog državnog odvetništva u Splitu od 17. decembra 2011. da je zatraženo kriminalističko istraživanje zbog sumnji na smrtno stradanje grupe zarobljenika pripadnika tzv. nikšićko-šavničke grupe, koji su dovedeni u vojni zatvor u Lori, gde su bili zlostavljani.

 

– Poražavajuća je činjenica da od mnogih ratnih zločina koje su devedesetih počinili pripadnici paravojnih oružanih formacija Hrvatske nad pripadnicima JNA i civilima iz Crne Gore nije pokrenuta istraga ni u jednom slučaju. Od Katnića, kao pravnika i vojnika koji je do kraja 1992. radio u štabu Teritorijalne odbrane Crne Gore – Titograd, i koji je do sredine marta 2005. bio sudija u Vojnom sudu u Podgorici, očekujemo konkretna činjenja u vidu iniciranja izmene hrvatsko-crnogorskog sporazuma o gonjenju ratnih zločinaca koji prepoznaje samo hrvatske žrtve i crnogorske ratne zločine, ali ne i obratno – kaže Radan Nikolić.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno