Naslovna > Srbija Danas > Ekonomija > Dačić: Srbija neće promeniti odnos prema Rusiji

Dačić: Srbija neće promeniti odnos prema Rusiji

SANKT PETERBURG – Vršilac dužnosti predsednika Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je poručio danas, na zvaničnoj ceremoniji otvaranja Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu (SPIEF), da će Srbija zauvek ostati prijatelj sa Rusijom u da joj nikada neće uvesti sankcije, što je ispraćeno velikim aplauzom.

Na pitanje da prokomentariše to što se Srbija “herojski povela kada su uvedene antiruske sankcije Rusiji”, Dačić je započeo obraćanje na ruskom, uz aplauz i istakao da mu je naročita čast što kao šef srpske delegacije učestvuje na ovogodišnjem SPIEF-u, koji je prilika za osnaživanje sveukupnih eknomskih odnosa Srbije i Rusije.

Srbija i Indija imaju privilegovan status zemalja koje su gosti foruma, zbog čega je Dačić zahvalio predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, pod čijim se pokroviteljstvom održava SPIEF, kao i Vladi Rusije.

“Kako ste sami rekli – Srbija i Rusija. Srbija nikada neće uvoditi sankcije Rusiji, to za nas nije samo političko već i moralno pitanje. Prijatelji zauvek ostaju prijatelji”, naglasio je Dačić.

Dačić je kazao da Srbija prisustvuje 21. po redu forumu, što dovoljno govori o tradiciji te manifestacije na kojoj učestvuju šefovi vlada i najvažniji predstavnici svetskog biznisa.

Srbija izuzetan značaj pridaje ekonomskoj saradnji dve zemlje. Zainteresovani smo za što šire prisustvo ruskih kompanija na srpskom tržištu”, rekao je Dačić i podsetio da Srbija, kao jedna od retkih zemlja ima sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom, ali i sa EU, EFTA, CEFT-a i drugim zemljama.

Kako kaže, Rusija je jedan od vodećih spoljno trgovinskih partnera Srbije i jedan od najvećih investitora u ekonomiji Srbije.

“Želimo da povećamo saradnju, a posebno u oblasti energetike, da povećamo robnu razmenu i strukturu razmene, završimo stare i započnemo nove projekte. Osim bankarskog, energetskog i železničkog sektora, želimo da pozovemo ruske partnere da smelije investiraju svuda gde postoji obostrani interes”, naglasio je Dačić.

“Nadam se da ste razumeli sve što sam rekao”, dodao je Dačić u šali na kraju svog obraćanja i opet dobio aplauz.

Dačić je izjavio da Srbija sa novom vladom neće menjati svoju politiku i odnos prema Rusiji.

“Svi znamo da su Rusija i Srbija dve prijateljske zemlje, da je konstantno i ta politika Srbije se neće menjati, bez obzira na to što će biti formirana nova vlada. Dve su konstante – to je odnos prema Rusiji i odnos prema politici vojne neutralnosti i odnos prema NATO. Srbija nema nameru da ide u NATO”, istakao je Dačić.

On je, govoreći na panelu “Srbija – Rusija, perspektive ekonomske saradnje”, istakao da Srbija želi da razvija dobre odnose sa Rusijom ne samo na političkom već i ekonom planu.

Dačić je naglasio da je cilj da se trgovinska razmena dve zemlje podigne sa 2,3 miliona dolara, koliko je iznosila prošle godine, na četiri milijarde dolara.

Dačić je podsetio da su on i Dimitrij Rogozin kopredsedavajući Mešovitog komiteta za saradnju Srbije i Rusije, i da će na SPIEF-u dati dodatni doprinos ekonomskoj saradnji.

“Imamo velike potencijale koje nismo dovoljno iskoristili”, naglasio je Dačić.

Dačić je istakao je danas da Srbija još uvek nije iskoristila pun potencijal ekonomske saradnje sa Rusijom i dodao da je dogovoreno da iduća sednica Mešovite komisije za saradnju bude održana u Srbiji.

On je, nakon razgovora sa zamenikom ruskog premijera Dmitrijem Rogozinom, kazao da Srbija treba više da iskoristi “priču” o slobodnoj trgovini sa Ruskom federacijom, i ujedno privuče ruske investicije kroz otvaranje različitih industrijskih zona za ruske preduzetnike kako bi investirali u proizvodnju u našoj zemlji odakle bi mogli izvoziti na razne strane sveta.

Prema njegovim rečima, nivo ekonomske razmene od 2,5 milijardi dolara može biti prevaziđen i ići ka onome što je dogovorio sa Šojguom 2008. godine, da razmena bude na nivou od 4 milijardi dolara.

“Sada su jabuke naš glavni izvoz u Rusiju, a vrednost je više od 100 miliona dolara. To pokazuje da nismo iskoristili sve mogućnosti. Kao što možemo sa jabukom možemo sa mnogo ozbiljnijim proizvodima”, istakao je Dačić.

Rekao je da je sa Rogozinom konstatovao da je saradnja dve zemlje izuzetno dobra i da treba da nastavimo dalje.

“Dogovorio sam sa Rogozinom da sledeća sednica Komiteta bude održana u oktobru u Srbiji, a da dotle pripremimo sve što bi mogli da uradimo. Tada će ruska strana doći sa prezentacijama svih novih ruskih tehnologija u raznim oblicima kako bi videli gde mogu da učestvuju srpski stručnjaci”, rekao je Dačić dodajući da se radi ne o kopiranju drugih tehnologija, već izgradnji ruskih koje su naprednije od drugih.

Nedimović: Imamo potencijale za još veći izvoz u Rusiju

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je izjavio da postoji veliki prostor za dalje unapređenje razmene s Rusijom poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda uprkos činjenici da je ona od 2005. povećana 12 puta.

Nedimović je kazao da je takav rast omogućen sporazumom o slobodnoj trgovini Srbije sa Rusijom.

“Činjenica je da su jabuke dominantna izvozna roba od svih poljoprivrednih proizvoda, a 85 odsto proizvodnje jabuka iz Srbije ide u Rusiju”, objasnio je Nedimović.

Naveo je da je u prvih pet meseci ove godine 103.000 tona jabuka izvezeno u Rusiju, što je rast u odnosu na prethodnu godinu.

Postoje, dodao je, i druge kulture koje izvozimo u Rusiju i koje možemo da izvozimo, istakavši da Sporazum o slobodnoj trgovini daje sasvim ozbiljne rezultate.

S tim u vezi pomenuo je semensku proizvodnju i rekao da vidimo dobru priliku da napravimo sa Rusijom zajedničku državnu kompaniju.

Kazao je i da će se u tom pravcu razgovarati u radnim grupama koje će Ministarstvo sastaviti sa drugim resornim ministarstvima kako bismo mogli da otvaramo centre za doradu.

Kako je naveo, troškovi izgradnje jednog takvog centra za doradu su oko 26 miliona evra, a potrebno je oko 40 centara, za šta, napomenuo je, u Srbiji ima dovoljno znanja, a i u građevinskoj operativi ima kapaciteta da se tako nešto realizuje.

Pomenuo je i zahtev asocijacije proizvođača poljoprivredne mehanizacije o otvaranju pogona za remont i delove, te poručio da je Srbija otvorena da osnuje takvu kompaniju.

Dodao je da ima mnogo prostora i u trgovini žitaricama, te primetio da postoje jeftini vodni putevi koje treba koristiti, a da Srbija ima luke u kojima mogu da se izgrade skladišni kapaciteti i da se preko njih izvozi na treća tržišta.

Nedimović je pomenuo i dobar sporazum koji Srbija ima u oblasti poljoprivrede sa Kinom, te napomenuo da u zemlje Evropske unije Srbija može da izvozi proizvode koji se proizvode u našoj zemlji.

Rogozin:Srbija prijatelj i partner za izvoz na druga tržišta

Prijateljske, duhovne veze, ali i dobri ekonomski odnosi, te strateški položaj i potencijal Srbije u odnosima sa EU, razlozi su zbog kojih je Srbija izabrana za zemlju partnera na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, izjavio je danas potpredsednik ruske vlade Dmitrij Rogozin.

Govoreći na panelu “Saradnja Rusije i Srbije: Perspektive ekonomske saradnje” u organizaciji agencije Tanjug i Privredne komore Srbije, Rogozin je upravo zato da je zadatak da tako bliske duhovne veze transformišemo u ekonomski pragmatizam.

“Srbija ima potencijal u vezi sa poslovanjem u EU, ima veliku dijasporu. Ima svoje kompetencije u oblasti izgradnje, poljoprivede i ima strateški položaj na Balkanu koji omogućava da se realizuju veliki energetski i drugi projekti. Ona ima potencijal da zainteresuje susedne zemlje, ali zemlje južne Evrope”, rekao je on.

Cilj je u tome da se stvori potencijal za izvoz u EU, a možda i šire, rekao je Rogozin te najavio da će na sledećem zasedanju Međuvladine komisije biti predstavljena dostignuća visoke tehnologije i kako ona može da pomogne u tradicionalnim oblastima kao što je na primer poljoprivreda.

Sledeće zasedanje Komisije biće u Srbiji, a Rogozin je izrazio želju da sastanak bude u Beogradu ali i u još nekom većem srpskom gradu.

Komisija, kako je objasnio, nije birokratska struktura, već se u njom bavimo pitanjima koja se tiču biznisa i rešavanjem problema.

“Zainteresovani smo da ta saradnja ima raširenu geografiju, a ne samo Moskva, Sankt Peterburg, i Beograd, veći i drugi regioni”, naveo je Rogozin, istakavši da je veoma važno da se u procese razvoja industrije i drugih oblasti u Rusiji uključe i srpski stručnjaci.

Podsetio je da su u Srbiji nedavno završeni predsednički izbori na kojima je “ubedljivo pobedio naš prijatelj Aleksandar Vučić”, kome je čestitao navodeći da se sada, za dalju saradnju, čeka formiranje Vlade Srbije.

“Rusiju i Srbiju veže prijateljstvo dva naroda, ali i duboki ekonomski odnosi koji su dobili dodatni impuls poslednjih godina”, rekao je Rogozin, primetivši da je u fokusu pažnje traganje za rastom ekonomskih odnosa.

Ocenivši da su u oblasti saradnje u poljoprivredi ostvareni pozitivni rezultati, on je naveo da se pažnja poklanja i razvoju turizma.

“Turistički operatori naših zemalja su ostvarili direktne kontakte. Za ruske turiste Srbija je zanimljiva kao turistička destinacija kao zemlja tradicije, slovenska, pravoslavna država”, poručio je Rogozin.

Grujić: Srbija interesantna za investiranje

Kopredsedavajući Poslovnog saveta Srbija-Rusija Branislav Grujić istakao je danas da je Srbija interesantna za investiranje, te pozvao ruske biznismene da iskoriste mogućnosti koje nudi naša zemlja.

On je rekao da na nivou državnih preduzeća postoji kvalitetna saradnja uz dobre pomake.

Cilj je, kako je dodao, da se podstakne dolazak privatnog kapitala.

Ukazao je da je problem u pristupu, jer mi “merimo u santimentrima, a Rusi u metrima”.

Ukazao je da je budućnost, kada je reč o poljoprivredi, ulaganje u proizvodnju organske hrane.

“Srbija ima idealne klimatske uslove za razvoj organske hrane”, podvukao je Grujić.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno