Naslovna > Srbija Danas > Politika > Dačić: Srbija nezaustavljivo ide ka EU

Dačić: Srbija nezaustavljivo ide ka EU

BEČ – Srbija nezaustavljivo ide ka Evropskoj uniji, izjavio je danas vršilac dužnosti predsednika Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić na Evropskom forumu u Vahauu, u Austriji.

Ovogodišnja tema foruma bila je “Evropa – bliže svojim građanima”, i Forum je dobra prilika za razmenu mišljenja o najvažnijim pitanjima s kojima se suočava evropski kontinent kao celina.

Na početku svog izlaganja ministar Dačić istakao je da se Evropa danas suočava sa brojnim izazovima, kao i da je terorizam trenutno najveći izazov koji preti da ugrozi ne samo postojeće evropske civilizacijske vrednosti, već da terorizam direktno ugrožava mir, stabilnost i živote Evropljana.

Ministar Dačić je još jednom iskoristio priliku i naglasio je da je Evropa je izložena i migrantskom prilivu. Ministar je naglasio da je pitanje migracija komplikovano, da ga nije lako rešiti, već da je potreban koordinisan nastup svih evropskih zemalja.

Šef srpske diplomatije ukazao je i na ovom skupu da je politika koju Srbija vodi, politika regionalnog mira i stabilnosti.

Ministar je govorio o evrointegracijama Srbije i reformama koje treba da dovedu da Srbija što pre postane članica EU.

“Ulazak Republike Srbije u Evropsku uniju je vrhunski prioritet moje zemlje. Mi smo otvorili jedan broj pregovaračkih poglavlja, a veliki broj novih poglavlja su spremna za otpočinjanje pregovora o njima. Republika Srbija nezaustavno ide ka ulasku u Evropsku uniju. To će činiti i ubuduće, bez obzira na naš stav da je čitav proces neopravdano usporen i da se, takođe, neopravdano povremeno povezuje sa nekim regionalnim pitanjima”, rekao je Dačić.

Na Evropskom forumu su, pored ministra Dačića, učestvovali brojni gosti iz sveta politike, kao i evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han.

EU je lek za smirenje napetosti u regionu

Evropska ideja je lek koji smiruje napetosti i zato je Zapadni Balkan usmeren ka njoj, izjavio je Ivica Dačić na Evropskom forumu u Vahauu.

“Ideja evropskih integracija je jedna dobra ideja koja može da utiče na očuvanje stabilnosti na Balkanu”, istakao je Dačić na skupu kojem su prisustvovali i šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc i evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han.

Poručujući da je proces evropskih integracija ireverzibilan, on je dodao da, iako sada Evropska unija nije više tolika popularna među svojim članicama, ona je i dalje popularna na Zapadnom Balkanu.

Dačić je istakao je da će nova vlada i predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastaviti dosadašnju politiku koja je usmerena ka tome da Srbija što pre postane članica EU.

“Mislimo da to treba da bude i ceo region, pri tome smo saglasni sa tim da svi ne treba da budu vrednovani na isti način, nego da svako treba da bude vrednovan onoliko koliko zaslužuje i koliko je napredovao u reformama i evropskim integracijama”, kaže Dačić.

Navodeći da smo svesni problema koje ima evropska ideja, Dačić kaže da je ona danas ne samo da je popularna na Zapadnom Balkanu, nego i potrebna kao ideja.

“Karl Marks je govorio da je religija opijum za narod, oprostite oče, ali danas je EU opijum za narod Zapadnog Balkana, to je jedna zajednička ideja koja nam pokazuje da imamo neki zajednički cilj”, naveo je Dačić.

Dačić je poručio učesnicima iz zemalja EU da je najvažnija stvar da se “oni izbore da sačuvaju EU dok mi u nju ne uđemo”.

“Najveća opasnost za EU je trenutno je od vas samih, odnosno od vaših članica. Ali vi znate, mi sa Balkana dosta smo sujetni i mislimo da EU i ne može da se raspadne bez našeg učešća, to znači, pre nego što mi uđemo u EU”, rekao je šaljivo Dačić, izazvavši smeh u sali.

Zahvalio je Austriji i komesaru Hanu na podršci koju nam pružaju u evropskim integracijama, ističući i da su odnosi Srbije sa Nemačkom u izvanrednom usponu.

“Han je naš najveći prijatelj. Svaki peti dan se sa njim srećemo jer on je zadužen za nas, on će naš narod povesti u EU. Bio je pre neki dan u Beogradu i raduje me da je mogao da vidi koliko je dobro kada postoje konkretni rezultati onoga o čemu on stalno priča”, navodi Dačić.

Srbija će, ističe, nastaviti svoj evropski put.

“Mi ćemo da se trudimo, a vi sačuvajte EU. Bavim se politikom već 27 godina i nadam se da dok ne odem u penziju, za jedno 25 godina, da ćemo ostvariti taj naš san, da ćemo biti članovi EU, a pre svega da će EU opstati”, rekao je Dačić u šaljivom tonu.

Govoreći o migracionoj krizi, Dačić je rekao da je Srbija uradila svoj deo posla, da je preko njene teritorije prešlo 1,4 miliona ljudi, a da je danas u Srbiji 8.000 migranata.

Ističući da Srbija stalno insistira na tome da EU pronađe zajednički prilaz migracionog politici i politici azila, Dačić je naveo da smo ponekad u dosta teškoj situaciji jer se Srbija nalazi između dva dela EU – s jedne strane Grčke i Bugarske, a s druge strane Austrije, Mađarske i Hrvatske.

“U našem slučaju je to čudno. Migranti dolaze iz EU i treba da idu dalje u EU ali jedan deo EU udara ograde i oni ostaju negde između”, kaže Dačić i navodi da se nada da ipak neće doći do masovnog egzodusa.

Srbija, kaže, nije pravila problem ni oko kvota, te da trenutno ima 8.000 migranata koje može da servisira.

“Nismo pravili nikakav problem oko kvota bez obzira na to što možda čak neke zemlje EU dobijaju više para nego što mi dobijamo, iako imaju manje problema i prihvataju manje problema. Njihova pozicija kao članova EU je takva da mogu da povuku više sredstva, ali mi smo zahvalni EU na tome što nam pomaže”, rekao je Dačić.

Kada je reč o terorizmu, Dačić kaže da Srbija, nažalost, ne može mnogo da pomogne, ali i navodi da se teritorija Zapadnog Balkana često koristi kao regrutna baza za vojsku Islamske države, te da je Srbija upozoravala na radikalni islam i vehabizam i ulogu pojedinih krugova u Austriji koji su vezani za Zapadni Balkan.

“Za sada nismo imali većih terorističkih napada kod nas, ali ne znamo šta će biti kada se ti ljudi vrate. Vama je jasno da je tu reč o muslimanima, najveći broj je sa Kosova, ali tu su i iz BiH i Albanije, naravno iz dela Makedonije gde žive Albanci”, rekao je Dačić ali i naveo da su neke terorističke grupe na početku bile tolerisane i od strane zapadnih bezbednosnih službi i zapadnih država, i smatrane za borce za slobodu.

Han: Članstvo u EU obezbeđuje stabilnost na Z.Balkanu

Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han izjavio je danas da članstvo u Evropskoj uniji obezbeđuje stabilnost na Zapadnom Balkanu, ali da je za to potrebno da se zemlje regiona pripreme za pristupanje.

“Stabilnost u regionu se može osigurati samo ako ove zemlje postanu deo EU, ali za to je potrebno da se pripreme, u smislu ekonomije i vladavine prava”, rekao je Han na Evropskom forumu u Vahauu.

On je podsetio da je nedavno bio u poseti Srbiji i Crnoj Gori i dodao da je taj region i danas krajnje nestabilan i krhak.

Han je dodao da proces proširenja nije popularan među građanima EU, ali da treba da im se objasni da je u interesu same Evrope napredovanje procesa proširenja.

Govoreći o budućoj ulozi Evrope u svetu, Han je rekao da Evropa velike izazove današnjice može da savlada samo zajedno.

“U globalnom svetu treba da pokušamo da delujemo. Ima puno oblasti gde samo zajedničko evropsko delovanje donosi uspeh”, rekao je on.

Kako je objasnio, nije dovoljno da EU reaguje, već mora da deluje.

Prema njegovim rečima, potrebno je da Evropa investira u svoju bezbednost, ali ne samo finansijski.

“Ili izvozimo stabilnost ili uvozimo nestabilnost”, rekao je Han.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno