Naslovna > Oko nas > Balkan > Demokratski front protestovao protiv diskriminacije ćirilice u Crnoj Gori

Demokratski front protestovao protiv diskriminacije ćirilice u Crnoj Gori

Ispred Ministarstva prosvete u Podgorici članovi i simpatizeri Nove srpske demokratije, članice opozicionog Demokratskog fronta, održali su danas protest zbog diskriminacije ćirilice u toj državi, a nakon obraćanja tročlana delegacija je otišla na sastanak sa resornim ministrom Damirom Šehovićem.

Jedan od zahteva Nove, čiji je lider Andrija Mancić, odnosno DF-a, je da Ministarstvo ima tablu na ćiriličnom i latiničnom pismu.

“Ćirilica nije nikakvo crkveno slovo. Ona je nešto najnaprednije što ovaj narod ima”, poručio je na početku Božidar Čarmak, predsednik NVO “Matica Boka”.

Nekadašnja profesorka u nikšićkoj gimnaziji Marija Lalatović kazala je da je “ćirilica jedino autentično u našoj kulturnoj baštini”.

“Sve ostalo je falsifikat”, kazala je, preneo je Radio Antena M.

Član DNP-a Milun Zogović poručio je okupljenima: “Džaba im je sve jer se u Crnoj Gori govori srpski”.

Predstavnici političkih stranaka koji pripadaju Demokratskom frontu, te predstavnici nekoliko nevladinih organizacija, na skup su došli, kako su ranije najavili, zbog poštovanja prava građana te stava da je “čin zatiranja ćirilice, čin veleizdaje istorijske Crne Gore”.

„Mi na taj skup zovemo sve one koji su za slobodu, demokratiju, ravnopravnost i poštovanje ljudskih i građanskih prava da nam se pridruže, jer to je stvar poštovanja ustava i osnovnih ljudskih i građanskih prava“, poručili su.

Skupu su prisustvovali, između ostalih, Andrija Mandić i Milan Knežević.

Poslanici DF-a su uputili zahtev ministru prosvete, Damiru Šehoviću da, shodno ustavnim propisima i zakonskim normama, izda jasno i nedvosmisleno uputstvo ili preporuku direktorima,

Sekretarima i školskom osoblju da se, kako je rekao Aleksić, omogući poštovanje Ustava i da se onima koji to žele omogući svjedočanstvo na ćiriličnom pismu.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno