Naslovna > Srbija Danas > Politika > “Evropa u više brzina” i Srbija u novom evropskom poretku

“Evropa u više brzina” i Srbija u novom evropskom poretku

BEOGRAD – Ideja “Evropa u više brzina” nedavno je ozvaničena na samitu u Rimu, a o tome kako će taj koncept uticati na zajedničku odbrambenu i bezbednosnu politiku Evropske unije, kao i kakva će pozicija Srbije biti u novom evropskom poretku, razgovaraće se danas u Beogradu.

Danas će, naime, biti održana konferencija “Evropa u više brzina: produbljivanje bezbednosne i odbrambene politike” i to je treća godišnja konferencija koju organizuje Centar za međunarodne i bezbednosne poslove ISAC fond.

Nakon pobede Trampa i izlaska Velike Britanije iz Evropske unije saradnja evropskih država u oblasti bezbednosti i odbrane postala je jedno od najzahtevnijih pitanja.

Globalna strategija za spoljnu i bezbednosnu politiku EU doneta je prošle godine i trenutno je u fazi sprovođenja.

Kakva je uloga Srbije, pre svega u okviru Poglavlja 31 koje se odnosi na zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku, ali i koliki doprinos Srbija može dati u vojnim i civilnim misija EU, teme su o kojima će na konferenciji govoriti ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, šefica Pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević, državni sekretar Saveznog ministarstva spoljnih poslova Nemačke Markus Ederer.

O tim će temama govoriti i direktor “Aspen insituta” za centralnu Evropu i bivši zamenik ministra spoljnih poslova Češke Jirži Šnajder, viši saradnik Stokholmskog međunarodnog instituta za istraživanje mira i bivši zamenik političkog direktora Evropske komisije Lars-Erik Lundin, direktorka za zapadnu Evropu, Zapadni Balkan i Tursku Evropske službe za spoljne poslove Angelina Ajhorst.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno