Naslovna > Oko nas > Balkan > Hrvatska: Možemo da se mirimo sa Slovenijom, a i ne moramo

Hrvatska: Možemo da se mirimo sa Slovenijom, a i ne moramo

Hrvatska je učinila sve što je bilo potrebno za izlazak iz arbitražnog postupka (oko graničnog spora u Piranskom zalivu) sa Slovenijom, a mehanizam mirenja pod okriljem UN-a može da se pokrene, ali i ne mora, izjavila je danas glavna pravna savetnica hrvatskog Ministarstva spoljnih i evropskih poslova Andreja Metelko-Zgombić, prenosi Hina.

Agencija navodi da su hrvatski mediji danas objavili da pojedini poslanici opozicionog SDP-a tvrde da vlada formalno nije prekinula graničnu arbitražu sa Slovenijom, što je stav i službene Ljubljane, kao i da je time dovela Hrvatsku u izuzetno loš položaj.

“Hrvatska je učinila sve što je trebalo da bude učinjeno kako bi izašla iz arbitražnog postupka…. Zaista ne stoji tvrdnja da hrvatska vlada nije preduzela sve potrebne postupke u sprovođenju odluke Hrvatskog sabora”, rekla je novinarima Metelko-Zgombićeva.

Ona je naglasila da “ako jednom bude doneta neka arbitražna odluka, Hrvatska je neće prihvatiti i neće je smatrati obvezujućom i to je ono što su sve hrvatske vlade od odluke Sabora iz 2015. pa sve do sada uvek jasno i glasno navodile”.

Hina navodi da je glavna pravna savetnica hrvatskog ministarstva podsetila da je Zagreb prvo uputio Ljubljani notifikaciju da su stečeni uslovi za prestanak Arbitražnog sporazuma koji je slovenačka strana, po njenom mišljenju, teško povredila.

Navela je da je Hrvatska potom obavestila Arbitražni sud da izlazi iz postupka i da on više nije nadležan da odlučuje da li je arbitražni sporazum prestao ili nije budući da je formalnom notifikacijom Slovenije pokrenut mehanizam predviđen Bečkom konvencijom.

“Ono što Bečka konvencija dodatno predviđa je mehanizam mirenja pod okriljem UN-a, međutim taj mehanizam može, ali i ne mora da se pokrene i on kao takav ne bi doneo i ne donosi obavezujuće rešenje tog našeg spora jer on u najboljem slučaju može da završi samo neobavezujućim preporukama”, rekla je Metelko-Zgombićeva.

Hina podseća da je Hrvatski sabor krajem jula 2015. doneo odluku o povlačenju iz arbitražnog sporazuma koji su dve zemlje potpisale 2009, a Sloveniji predložio da počnu pregovori o alternativnom rešavanju spora.

Uprkos tome, Arbitražni sud u Hagu je krajem aprila ove godine objavio da je postupak završen i da će odluku o graničnom sporu između Hrvatske i Slovenije objaviti za nekoliko meseci.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno