Naslovna > Oko nas > Balkan > Hrvatska: Predsednik HNS ponudio ostavku

Hrvatska: Predsednik HNS ponudio ostavku

ZAGREB – Predsednik Hrvatske narodne stranke (HNS) Ivan Vrdoljak najavio je da će, nakon loših rezultata ostvarenih u drugom krugu lokalnih izbora, staviti mandat na raspolaganje stranci i istovremeno priznao da je razgovarao sa premijerom Andrejom Plenković o podršci u Saboru.

“Mi smo razgovarali, vodili smo Plenković i ja razgovore kako bih mogao prezentovati stvari na telima stranke”, kazao je Vrdoljak novinarima nakon što su ga odsetili da je HNS pokrenuo opoziv ove vlade, a onda je on seo za sto sa HDZ-om.

Upitan kako je to moguć, Vrdoljak je rekao da je “to priča koja je pokazala da nema jedinstvenog stava u Saboru”.

Nažalost, konstatovao je, nisu se skupili potpisi kao što nije bilo 76 glasova za odlazak ministra finansija Zdravka Manića iz vlade.

Činjenicu da je razgovarao s Plenkovićem premda su stranačka tela rekla da HNS nije za preslagivanje većine u Saboru, Vrdoljak je pokušao da opravda podsećanje da je razgovarao i s predsedicom države i poručio:

“Prestanite politizovati! Daću žrtvu svog rejtinga i svoju karijeru za bolje sutra. Tu cenu plaćam sutra i neka me kazni ko želi, ja želim da Hrvatsku napravim boljom i to je odgovornost politike danas i svih onih koji žele bolje”.

On je, međutim, ukazao da odluku o tome moraju doneti stranački organi.

Vrdoljak je rekao da ne veruje da će zbog toga biti razdora u stranci.

Inače, vrh HNS je očekivao da Vrdoljak podnese ostavku jer ga smatraju odgovornim za to što je Anke Mrak Taritaš izgubila trgu sa Milanom Bandićem za gradonačelnika Zagreba.

Zastupnik te stranke Goran Bras Rajhenberg potvrdio je za portal Index.hr da Vrdoljak više nema podršku vrha stranke, te da će više moći da kaže nakon sedice Predsedništva HNS, koja je zakazana za utorak.

On nije odgovorio na pitanje da li će Predsedništvo tražiti ostavku Vrdoljaka, ali je rekao da je “Ivan pametan čovek i misli da će doneti dobru odluku”.

Rajhenberg je rekao i da HNS ne može zaa Plenkovićem i HDZ-om u koaliciju jer se njihove politike razlikuju.

“Tu mislim na govore mržnje, postavljanje ploča s ustaškim pozdravima. Ako Plenkoviću treba HNS da digne kurikularnu reformu s mrtve tačke, onda je to jadan HDZ i jadna vlada. Mi im nećemo biti smokvin list. Ne postojimo zbog toga da bi bili po svaku cenu na vlasti”, rekao je Rajhenberg.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno