Naslovna > Srbija Danas > Politika > Ivanović: OVK krilo ima najviše šansi da formira vladu

Ivanović: OVK krilo ima najviše šansi da formira vladu

KOSOVSKA MITROVICA – Lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović ocenjuje da najviše šansi da formiraju vladu u Prištini, posle današnjih izbora, imaju partije koje su proizišle iz “ratnog krila” OVK – Tačijeva Demokratska partija Kosova, Haradinajeva Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo Fatmira Ljimaja.

“Mislim da će ‘OVK krilo’ imati sada ozbiljan rezultat i samim tim će po kosovskim pravilima dati predsednika skupštine, koji će predložiti kandidata za premijera. Vrlo verovatno će dati svog premijera, s tim što nisam sasvim siguran da će to biti Ramuš Haradinaj”, rekao je Ivanović za Tanjug.

Kako kaže, čuo je da postoji još jedna opcija, a to je da Haradinaj bude premijer privremeno do vanrednih izbora.

On bi, navodi Ivanović, mogao biti zamenjen ako se podigne optužnica protiv njega.

Podseća da ima još albanskih političara na Kosovu i Metohiji koji su na listi za optužene, a šta će to na kraju značiti, ističe, niko ne zna, jer je jedno optužnica, a drugo presuda.

“Da li će se do te presude doći i kada će doći i da li će njima u međuvremenu biti dozvoljeno da se bave politikom…to su sve pitanja na koje nemam odgovore, ali ako je za utehu, nema ih niko drugi”, dodao je Ivanović.

Odgovarajući na pitanje šta će biti sa Briselskim sporazumom ili sa formiranjem takozvane vojske Kosova ukoliko te stranke formiraju vladu, Ivanović kaže da ne treba izvlačiti zaključke iz njihove predizborne retorike.

“Sigurno je da se na Kosovu ništa ne događa tako što će neko samostalno odlučiti da radi ovo ili ono. Tu su nezaobilazni faktori ambasade zapadnih zemalja, pre svega mislim na Ameriku, Nemačku, Veliku Britaniju, Francusku, Italiju. To su zemlje koje nesumnjivo imaju veliki uticaj na politiku na Kosovu i na svakodnevne odluke”, rekao je Ivanović.

Kako kaže, predizborna retorika će se vrlo brzo zaboraviti i svi koji su govorili – nećemo ovo, nećemo ono – radiće upravo to, uključujući demarkaciju sa Crnom Gorom i formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) kao i saradnju sa Srbijom.

“Sve će se to nastaviti, samo je važno kako”, navodi.

Ivanović ocenjuje da je to što tri i po godine nije formirana ZSO predstavlja nenadoknadiv gubitak i kaže da Albanci sigurno neće želeti na tome da rade dobrovoljno “već će biti potreban pritisak”.

On smatra da ne treba dozvoliti situaciju da Albanci sa strancima prave predlog statuta ZSO, te da se srpski predstavnici moraju nametnuti kao sagovornici, odnosno učesnici tog posla.

Ivanović smatra da je trebalo uložiti više napora da se srpske liste objedine, jer bi to, kako je istakao, značilo koncentraciju kvaliteta, imajući u vidu šta je sve na agendi za rešavanje.

“Sasvim je sigurno da teška državnička pitanja vezana za status Kosova ne može da rešava niko na lokalu, ali postoji niz drugih pitanja. Nema sumnje da bi uticaj srpskih predstavnika u privremenim institucijama mogao da bude znatno veći”, rekao je on.

Ivanović veruje da će Briselski dijalog, koji je blokiran neko vreme, sigurno biti nastavljen.

Navodi da Srbi mogu da opstanu samo u politički stabilnom okruženju, te je stoga u njihovom najboljem interesu da se dijalog nastavi, jer se tako čuva i politička stabilnost.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno