Naslovna > Oko nas > Balkan > IZBORI U HRVATSKOJ: Bandiću Zagreb, Kerum u zaostatku tri odsto

IZBORI U HRVATSKOJ: Bandiću Zagreb, Kerum u zaostatku tri odsto

Milan Bandić ostaje zagrebački gradonačelnik i po šesti put seda u fotelju prvog čoveka grada nakon pobede nad Ankom Mrak-Taritaš. Željko Kerum nije uspeo i novi splitski gradonačelnik postaće Andro Krstulović Opara, ako se u poslednjem trenutku ne dogodi neko izborno čudo. Rijeka i Osijek nemaju promene i gradove će voditi dosadašnji gradonačelnici Vojko Obersnel i Ivica Vrkić.

Bandić je dobio 51,83 odsto glasova i glatko pobedio, a nisu mu naštetile ni brojne afere. Tri dana pred izbore uhapšen je jedan od Bandićevih saradnika, ali Zagrepčani očito nisu želeli promene.

Drugi krug lokalnih izbora u Hrvatskoj doneo je nadmoćnu pobedu HDZ-a i potpuni krah SDP-a. Jedino HDZ nije uspeo u Kninu gde je dugogodišnja gradonačelnica Josipa Rimac je doslovno počišćena. Nju je ubedljivo pobedio nezavisni kandidat Marko Jelić. HDZ je osvojio i Metković, što je potpuni poraz Mosta koji posle ovih izbora ostaje krajnje oslabljen.

Na čelo Varaždina dolazi kandidat grupe birača Ivan Čehok sa, za sada, 68, 66 posto, Bjelovar će voditi u idućem mandatu kandidat HSLS-a i HSS-a Dario Hrebak (64,25), Veliku Goricu Dražen Barišić (HDZ-HSLS-HSU) koji osvaja 61 posto.

Sisak će ponovno voditi Kristina Ikić Baniček iz SDP, Šibenik če voditi HDZ čiji je kandidat Željko Burić osvojio 68,69 posto, a Karlovac Damir Mandić (HDZ-HSLS) s 52,82.

Dubrovnik preuzima HDZ čiji kandidat Mate Franković, prema prvim neslužebnim podacima, osvojio 53,78 posto.

U Hrvatskoj je zatvoreno nešto manje od 4.500 biračkih mesta, na kojima je osam županija i Grad Zagreb, koji ima status grada-županije, 54 grada i 102 opštine u drugom krugu biralo župane, gradonačelnike i načelnike.

Pravo glasa imalo je 2.791.000 birača.

Ova nedelja trebala bi dati i odgovor hoće li premijer Andrej Plenković uspeti da sačuva većinu u Saboru ili hrvatske građane čekaju novi izbori. Plenković treba uskoro da predloži četiri nova ministra i ako prođe glasanje u parlamentu biće to ‘novi početak’. Iako se Vesna Pusić i još nekoliko istaknutih članova HNS-a grčevito suprostavljaju koaliciji sa HDZ-om, ona je sve izvesnija, što bi obezbedilo da Hrvatska napokon dobije stabilnu vladu. Uslovi koje je HNS postavio su da se iz Jasenovca makne sporna tabla na kojoj piše “Za dom spremni”, te da klerikalna desnica nema vodeću ulogu u reformi obrazovanja.

SDP čekaju velike promene, pre svega smena sadašnjeg šefa Davora Bernardića. Ako se to ne dogodi u najskorije vreme levica će gotovo da nestane sa hrvatske političke scene, a veliki potresi mogu da se očekuju i u HNS-u.
Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno