Naslovna > Srbija Danas > Politika > Jačanje saradnje u oblasti odbrane sa Kinom

Jačanje saradnje u oblasti odbrane sa Kinom

BEOGRAD – Ministar odbrane Zoran Đorđević primio je danas članove visoke delegacije Narodnooslobodilačke armije Kine koja boravi u trodnevnoj poseti Republici Srbiji i koju predvodi načelnik za logistiku i snabdevanje Centralne vojne komisije general-pukovnik Žao Keši.

Poželevši dobrodošlicu delegaciji, Đorđević je izrazio uverenje da će odnosi višedecenijskog prijateljstva, uvažavanja i saradnje, nakon ove posete postati još čvršći, bogatiji i sadržajniji, ističe se u saopštenju Ministarstva odbrane.

On je rekao da su razgovori najviših zvaničnika dve države u prethodnom periodu dali snažan impuls daljem intenziviranju opšte bilateralne i vojne saradnje.

“Kina je jedan od strateških partnera naše zemlje sa kojim imamo izuzetne političke i ekonomske odnose. Prepoznajemo i veliki potencijal za proširenje saradnje u oblasti odbrane i želimo da u svim oblastima od zajedničkog interesa gradimo čvrste i dugoročne veze”, naglasio je ministar odbrane.

Vođa kineske delegacije general-pukovnik Žao Keši istakao je važnost tradicionalno prijateljskih odnosa dve zemlje iz kojih proističu različiti oblici saradnje i naglasio da je Kina jasno opredeljena za jačanje vojne saradnje sa Srbijom.

Ministar Đorđević i general-pukovnik Keši saglasili su se da se u narednom periodu intenzivira vojna saradnja kroz zajedničke obuke i vežbe, kao i razvojem naučno-tehnološke i vojno-ekonomske saradnje.

Ministar odbrane je rekao i da Srbija ceni spoljnu politiku Kine, baziranu na principima miroljubivog rešavanja problema i uvažavanju svih činilaca u međunarodnim odnosima, što se može videti i kroz podršku te zemlje legitimnim nastojanjima Srbije da reši situaciju na Kosovu i Metohiji mirnim putem kroz diplomatske napore naših zvaničnika.

U toku dana, ministar odbrane Zoran Đorđević sastao se i sa ambasadorom Narodne Republike Kine Li Mančangom.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno