Naslovna > Srbija Danas > Politika > Jahjaga nije ni pokušala da uđe u centralnu Srbiju

Jahjaga nije ni pokušala da uđe u centralnu Srbiju

BEOGRAD – Građanka Atifete Jahjaga ni u četvrtak ni danas nije pokušala da sa područja AP KiM uđe u centralnu Srbiju, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju povodom navoda da vlasti Srbije nisu omogućile bivšoj kosovskoj predsednici da danas prisustvuje promociji njene knjige u Beogradu.

U saopštenju, Kancelarija za KiM je navela da ne želi da polemiše sa “intuitivnim procenama pojedinaca da Atifeti Jahjagi, građanki Republike Srbije sa prebivalištem na području AP KiM, ne bi bilo dozvoljeno da sa područja Pokrajine uđe na područje centralne Srbije da je to pokušala na nekom od administrativnih prelaza”.

Kancelarija je, naime, saopštila, da je dužna da javnost obavesti o okolnostima vezanim za njenu nerealizovanu posetu, navodeći da se Jahjaga nije pojavila na administrativnom prelazu Merdare, ali da se sa teritorije AP KiM juče pojavila neidentifikovana muška osoba u civilu, opremljena sredstvima veze, koja se kod pripadnika MUP Srbije raspitivala o detaljima posete.

“Radnici policije na administrativnom prelazu su, sledeći bezbednosne procedure, odmah obavestili pretpostavljene o ovom pokušaju narušavanja bezbednosti gospođe Jahjage”, dodaje se u saopštenju.

Kancelarija za KiM je podsetila da su privremene institucije samouprave u Prištini u proteklih nekoliko meseci u više navrata, suprotno Sporazumu o posetama zvaničnika i bez ikakvog osnova, onemogućile boravak građanima i zvaničnicima Republike Srbije na Kosovu i Metohiji.

“Bez obzira na ta jednostrana kršenja aranžmana dogovorenog u Briselu, Beograd će nastaviti da dosledno sprovodi Sporazum o posetama zvaničnika i sve ostale sporazume”, ističe se u saopštenju.

Kancelarija navodi da je važno naglasiti da, za razliku od Beograda, koji slobodu kretanja garantuje svim građanima i građankama sa KiM, Priština jednostrano i bez ikakvog osnova to pravo uskraćuje velikom broju ljudi.

Dodaje da Priština to čini, jer ne priznaje lične karte izdate od strane izmeštenih policijskih uprava sa KiM, pasoše Republike Srbije sa oznakom Koordinacione uprave za KiM Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, kao ni srpske vozačke dozvole građana koji žive na KiM.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno