Naslovna > Srbija Danas > Ekonomija > Kikinda: Oformljen štab za praćenje žetve

Kikinda: Oformljen štab za praćenje žetve

KIKINDA – Kako bi radovi na polju tokom žetve prošli bez problema, uz što manje neželjenih posledica, Kikinda je oformila Štab za žetvu sastavljen od predstavnika lokalne samouprave, Vatrogasne službe i Saobraćajne policije. Do sredine jula pregledaće se sva mehanizacija učesnika u žetvi, a kontrolišu se i otkupne stanice. Takođe, saobraćajci će svakodnevno obilaziti radove na polju.

Žetva ozimih useva u severnom Banatu počela je pre nekoliko dana, a prvi otkosi pali su na poljima pod ječmom.

Intenzivni radovi na njivama su primetni, tako je u ovom periodu potrebna i znatno veća opreznost kako ne bi došlo do neželjenih posledica, odnosno požara u ataru.

Tokom prvih dana žetve ne bude problema, već se oni javljaju kada kada poslovi na polju odmaknu.

Radislav Radivojac, komandir Vatrogasne čete Kikinda kaže da ”desetak dana prođe od žetve i tada paori počnu da pale strnjištva, pa imamo više intervencija”.

“Apelovao bih na sve građane, a pogotovo na učesnike u žetvi, da pregledaju svoju mehanizaciju jer se očekuju visoke temperature, pa i najmanja varnica može da izazove požar. Prvo počne trava da gori, posle pređe na pšenicu i tada imamo najviše posla”, apeluje on.

Najintezivniji radovi u polju očekuju se do 15. jula. Kako bi se na bilo koji način sprečili problemi, Štab za žetvu Kikinde organizovao je nadležne u lokalnoj samoupravi, vatrogasce i policiju.

Tržišna inspekcija pregledala je sva otkupna mesta u Kikindi, a Saobraćajna policija svakodnevno će obilaziti atar jer se dešava da se mehanizacija tokom radova pokvari.

Milivoj Linjački, predsednik Štaba za žetvu Kikinda kaže za RTV da ”do kraja nedelje očekuje se da bude dostavljeno gorivo i ostala maziva dobrovoljnim vatrogasnim društvima kako bi se sve vreme kontrolisao teren”.

“Takođe je dogovoreno da svako vatrogasno društvo oformi komisiju koja će pregledati mehanizaciju učesnika u žetvi”, prenosi on.

Na području kikindskog atara jesenas je pod pšenicom zasejano nešto više od 10.000 hektara, prilično manje nego lane.

Ratari mogu da očekuju i slabije prinose i do 20 odsto zbog nedovoljno vlage tokom sezone.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno