Naslovna > Srbija Danas > Politika > Ko će se izviniti Srbima što je Haradinaj na slobodi?

Ko će se izviniti Srbima što je Haradinaj na slobodi?

PRIŠTINA – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i čitav srpski narod zaslužuju izvinjenje od EU i Haškog tribunala zato što je Ramuš Haradinaj na slobodi i zato što može nekažnjeno da vređa i da preti, ocenio je danas Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

Komentarišući izjavu Haradinaja da očekuje izvinjenje od Vučića za navodne zločine koji su se desili na KiM, Vulin je novinarima rekao da srpski narod i Srbija od Haradinaja ne očekuju izvinjenje zato što se od zločinaca ne traži izvinjenje, već se traži da robijaju.

”Mi od njega ne očekujemo izvinjenje. Srpski narod i Srbija ne očekuju izvinjenje od Ramuša Haradinaja zato što se od zločinaca ne traži izvinjenje, od zločinaca se traži da robijaju za zločine koje su počinili”, rekao je Vulin.

On je podsetio da je Haradinaj na slobodi ne zato što je nevin već zato što su pobijeni svi svedoci na njegovom suđenju.

”Ali mi tražimo izvinjenje i mislim da Vučić zaslužuje izvinjenje upravo od EU i od Haškog tribunala zato što je Haradinaj na slobodi, zato što može nekažnjeno da vređa i da preti”, rekao je Vulin.

On je naveo da čitav srpski narod zaslužuje izvinjenje i od EU i od Haškog tribunala zato što ratni zločinac kao što je Haradinaj može nekažnjeno da preti, podstiče na etničko čišćenje i izaziva sukobe.

”Moram da se zapitam i to je pitanje o kome treba da svoj odgovor da i Euleks i Evropa kako misle da pregovaramo sa ratnim zločincem ako Haradinaj bude predsednik vlade tako što je obećao rat i etničko čišćenje Srba”, zapitao se Vulin konstatujući da je to pitanje za njih.

Haradinaj traži izvinjenje Vučića i Dačića Albancima

Bivši komandant OVK i kandidat za premijera Kosova Ramuš Haradinaj, kojeg Srbija potražuje zbog ratnih zločina nad civilima na KiM, smatra da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i potpredsednik vlade Ivica Dačić treba da se izvine Albancima.

Haradinaj, koji je u kampanji uoči vanrednih parlamentarnih izbora na KiM, predsednika Vučića i potpredsednika vlade Dačića naziva “učenicima” Slobodana Miloševića i Vojislava Šešelja i dodaje da je izvinjenja “prva akcija” koju od njih očekuje.

Haradinaj je to rekao u predizbornom intervjuu za Dojče vele na albanskom jeziku, upitan kako zamišlja susret sa Vučićem i Dačićem i normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Govoreći o uspostavljanju Zajednice srpskih opština, što je predviđeno Briselskim sporazumom, a što Priština odbija da realizuje, Haradinaj je rekao da taj sporazum u tom delu nije moguće sprovesti.

Kao razlog je naveo to da je kosovski Ustavni sud saopštio da formiranje ZSO nije u duhu kosovskog ustava.

On stoga smatra da se Priština mora disciplinovati i, kako je rekao, implementirati Ustav Kosova.

Upitan o vojsci Kosova, on je kazao da Priština ne trguje svojim ovlašćenjima, te dodao da je formiranje oružanih snaga ustavno pravo Kosova.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno