Naslovna > Srbija Danas > Ekonomija > Kupovna moć prosečnog srpskog domaćinstva je manja od polovine evropskog proseka

Kupovna moć prosečnog srpskog domaćinstva je manja od polovine evropskog proseka

BEOGRAD – Kupovna moć prosečnog srpskog domaćinstva je manja od polovine evropskog proseka, pokazuju podaci Eurostata za 2016. godinu, prenose “Novosti”.

Prema tim podacima, naše mogućnosti iznose 45 odsto od uobičajenog u Evropskoj uniji.

Isto istraživanje pokazuje da po materijalnom dobrostanju za nama zaostaju još samo Bosna i Hercegovina, Makedonija i Albanija, navode “Novosti”.

U Bugarskoj kupovna moć iznosi 53 odsto od evropskog proseka u , Hrvatskoj 59 odsto, u Rumuniji 63 i Sloveniji 75 odsto od evropskog proseka.

Za razliku od toga kupovna moć domaćinstava u Luksemburgu je 32 odsto viša od evropskog proseka, u Nemačkoj 22 odsto a u Austriji 18 odsto, pokazuju podaci Eurostata.

“Kakav nam je standard najbolje se vidi iz činjenice da nam je potrebna jedna i po prosečna zarada da bi se podmirila prosečna potrošačka korpa”, kaže za “Novosti” ekonomista Saša Đogović.

Kvalitet života se vidi i iz toga da na egzistencijalne potrebe, hranu, struju, grejanje, izdvajamo više od polovine prosečnih primanja tročlane porodice.

Još je alarmantniji podatak je, prema njegovim rečima, da više trošimo na alkohol i duvan, oko 4,5 odsto, nego na obrazovanje (oko jedan odsto).

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno