Naslovna > Srbija Danas > Politika > Kurti: Danas je Srbija postala unutrašnje pitanje Kosova

Kurti: Danas je Srbija postala unutrašnje pitanje Kosova

VRANJE – Kandidat za kosovskog premijera i osnivač Samoopredeljenja Aljbin Kurti izjavio je da primena Briselskog sporazuma u najvećoj meri nije uspela, te da je Zajednica srpskih opština projekat Beograda, a ne Srba na Kosovu, koji je, kako tvrdi, korumpirana kosovska vlast prihvatila.

Najavio je da će vlada koju on bude formirao, obrazovati istražnu parlamentarnu komisiju koja će ispitati, osnovu, postupak, procese i okvir na kojima su zasnovani Birselski sporazumi.

Formiranju Zajednice srpskih opština protivi se jer bi to odelilo Kosovo.

“Nastupila bi ‘federalizacija’ Kosova na ‘kosovski’ i srpski entitet, pri čemu Srbija ne priznaje Republiku Kosovo kao suverenu državu. Time će se doći do defunkcionalizacije Kosova i pretvoriće ga u drugu Bosnu. Srbija je nekada smatrala da je Kosovo njeno unutrašnje pitanje. Danas je Srbija postala unutrašnje pitanje Kosova”, naveo je Kurti u intervjuu za Vranjske.

Kurti tvrdi da ono što, kako kaže, Srbiji nije brzo pošlo za rukom u ratu, sad sporo pokušava da ostvari u miru.

Tvrdi i da nije protiv pomirenja, ali smatra da ako Beograd i Priština razgovaraju samo o pomirenju, gde se, kako kaže, u stvari ništa ne menja, završićemo na obnavljanju neprijateljstva.

“Ovaj dijalog stvara utisak normalizacije odnosa, ali u suštini samo produbljuje antagonizme, segregaciju i etničke podele. Najbolji odnosi između Srba i Albanaca su bili u vreme Ustava iz 1974. Tada je bila najveća distanca između Beograda i Prištine. Odnosi između Srba i Albanaca mogu se meriti distancom između Srbije i Kosova. Što dalje bude Priština od Beograda, to će biti bolji odnosi”, kaže Kurti.

On smatra da je dijalog Beograda i Prištine sada prekinut, a da bi bio nastavljen Srbija, kaže, treba da ispuni “dugi niz uslova”.

“Dosadašnji dijalog koji je vođen sa Srbijom nije predvideo nikakve uslove Srbiji, a razgovara se o unutrašnjim pitanjima Kosova. Sledstveno tome, ishod nije mogao biti pravedan. Mi u principu nismo protiv dijaloga, nego smo protiv ovog dijaloga koji Kosovo pretvara u temu, a Srbija određuje agendu”, naveo je Kurti upitan koji su to uslovi.

Imaju, kaže, plan za severne opštine na Kosovu i za Srba sa Kosova koji predviđa kombinovane ekonomske i socijalne mere.

Upitan da li će razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Kurti ne kaže da neće iznoseći pritom niz zamerki na njegov račun.

Tvrdi da se predsednik Vučić pred međunarodnom zajednicom predstavlja kao, kako kaže, “proevropljanin”, a da unutar Srbije imitira Miloševića i njegove velikosrpske ideje i ciljeve.

“Srbija se nije suočila sa svojom prošlošću, ne zna gde njene granice počinju, postaje autokratsko društvo. Dugoročni mir i stabilnost na Balkanu zavisi i od promena koje treba da nastanu u Srbiji, ali to se i dalje ne dešava”, smatra Kurti.

AP Photo/Visar Kryeziu

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno