Naslovna > Regioni > Kosovo > Kurti: Platforma za dijalog na „dobrosusedskim principima“

Kurti: Platforma za dijalog na „dobrosusedskim principima“

Kandidat za premijera Kosova i Metohije ultradesnog pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti objavio je novu platformu u devet tačaka o dijalogu Beograda i Prištine kojima predviđa promene u tom procesu, ukoliko on bude novi kosovski premijer, među kojima je i stvaranje uslova da se on vodi na, kako kaže, dobrosusedskim principima.

Prema platformi objavljenoj na Fejsbuk profilu, prva tačka predviđa započinjanje novog dijaloga sa svim nacionalnim manjinama na Kosovu, uključujući, kako kaže, i Srbe.

Kurti smatra da briselski dijalog Beograda i Prištine ne treba, kako navodi, slepo nastavljati.

Predlaže parlamentarnu istragu o svim dosadašnjim sporazumima sa Beogradom, kao i da bi, kako smatra, o Briselskom sporazumu iz aprila 2013. godine trebalo da se izjasni Venecijanska komisija.

Kurti traži, kako navodi, „jasnu i tačnu definiciju normalizacije odnosa između Kosova i Srbije“.

U četvrtoj tački, Kurti predlaže izmene u načinu dijaloga, tvrdeći da je Kosovo do sada bila tema dijaloga, a ne stranka u tom procesu.

Kurti dalje govori o potrebi borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije sa obe strane reke Ibra, te dodaje da nijedan dijalog ne treba da ignoriše, kako tvrdi, „zločine počinjene na severu“.

Smatra i da „normalizacijom kosovske države“, može biti obezbeđen napredak u dijalogu Beograda i Prištine koji bi, kako navodi, bio zanovan na principima dobrosusedskih odnosa.

Sedma tačka predviđa da Kosovo i Albanija moraju iskoristiti Berlinski proces, ne samo kao šansu da se prijave za razvojne projekte, već i kao priliku da spreče članstvo Srbije u EU pre Kosova.

Osmom tačkom Kurti najavljuje, kako kaže, novi odnos Prištine prema Beogradu koji će zavisiti od kvaliteta ustavnih amandmana koji će biti usvojeni u Skupštini Srbije.

Najzad, u devetoj tački, Kurti tvrdi da je dijalog Beograda i Prištine do sada bio privatizovan i personalizovan od kosovskih političkih lidera.

Kurti je najavio i da će, ako on bude na čelu kosovske vlade, kosovski parlament predstavnici društva i nevladinih organizacija biti uključeni u dijalog sa Beogradom.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno